Date interesane despre cercetarea din România

Un articol interesant la:


Acestea sunt date clare despre execuţia bugetară pe anul 2008 în domeniul cercetării.

Voi reveni cu un comentariu. Mai jos o intervenţie în Parlamentul European despre libertatea cercetării unde, în final şi pe scurt, discut şi despre finanţarea cercetării.

Comentarii

  1. Da, tocmai citisem si eu articolul ala din evz, si am ramas cu nemultumirea ca nu stiu care este numarul de cercetatori raportat la populatie in tari din UE, ca sa compar cu acel 1 din 500, stie cineva?

    RăspundețiȘtergere
  2. @atreides

    Am niste date de acum cativa ani, poate te multumesc ( oricum, din cate stiu situatia nu s-a imbunatatit intre timp, cel putin in Europa).
    Este vorba de numaryul de cercetatori raportat la o mie de persoane active ( deci nu-i vorba de toata populatia tarii respective).
    Japonia se clasa pe primul loc cu 10/ 1000 , tarile nordice din Europa tot cu 10 /1000, urmeaza Statele Unite cu 9/1000, pe urma Franta si Germania cu ceva mai putin de 7/1000, Anglia cu 5,5 /1000.
    Bineinteles este vorba de toate categoriile de cercetatori ( institute, universitati, intreprinderi....).
    Nu stiu daca foloseste la ceva sa faci o comparatie cu ce se intampla la noi ( in tarile amintite mai sus un segment important este cel al cercetatorilor din intreprinderi).
    Ceea ce ar trebui vazut in statistica de la noi nu este numarul total al cercetatorilor ci cati anume fac cu adevarat cercetare. Nu crezi?

    RăspundețiȘtergere
  3. @Ilinca Merci pentru date. Comparatia cu ce e la noi voiam sa o fac mai mult ochiometric, in sensul de a vedea daca avem deficit sau excedent de cercetatori (vasusem in urma cu ceva vreme o stire potrivit careia avem deficit destul de mare, pare sa se confirme din datele de acum coroborate cu datele tale).
    Sigur ca relevant este numarul celor care fac cu adevarat cercetare, de preferat cercetare de nivel european, sunt si eu curios cati or fi, o fi facut cineva vreo statistica?

    RăspundețiȘtergere
  4. Daniel, ce ai vrut sa spui cu ''I represent the Christian-Democrat party''? Ai fost cumva europarlamentar din partea PNT-CD si nu stiam eu?

    RăspundețiȘtergere
  5. @atreides "sunt si eu curios cati or fi, o fi facut cineva vreo statistica?"
    Chiar ai nevoie de statistica? Uita-te in jurul tau.....
    Oricum, sunt diferente foarte mari de la un domeniu la altul si nu mi se pare corect sa vorbesti " la gramada". La un moment dat ( nu foarte de demult) a aparut o statistica despre numarul de publicatii ISI pe institutie universitara ( chiar nu-mi amintesc unde am vazut chestia asta). Chiar si numai asta si-ti da o idee despre amploarea fenomenului. Dar de cand cu aparitia a nu stiu cator jurnale ISI romanesti, sunt sanse ca situatia sa apara mai roza decat era acum un an. Dar doar in aparenta.....

    RăspundețiȘtergere
  6. @atreides: nu, nu am fost de la PNT-CD ci de la PDL. Conferinta respectiva a avut loc in timpul mandatului meu in Parlamentul European dar nu era o activitate a Parlamentului ci o activitate conexa, unde publicul era foarte heterogen. Daca as fi spus ca reprezint "The democrat liberal party" foarte putini ar fi putut plasa partidul in contextul discutiei. De aceea am preferat sa folosesc o terminologie care, daca chiar vrem sa cautam nod in papura, poate fi tratata ca un abuz de limbaj dar in contextul conferintei respective explicita clar de pe ce pozitie vorbesc. Pe scurt spus nu cred ca e un punct asupra caruia merita sa ne aplecam atentia.

    RăspundețiȘtergere
  7. @Ilinca Dupa cum iti spuneam, privesc statisticile astea ochiometric, mai mult pentru comparatii grosiere si nu pentru chestiuni de detalii, unde nu cred ca sunt foarte relevante.
    Poate singurul loc unde chiar merita sa ne uitam la statistici este in interiorul sistemului romanesc, pentru a vedea cum evolueaza de la un an la altul. In orice caz, cifra cea mai relevanta dintre datele INS este acel 0,59%, executia bugetara de anul trecut.

    RăspundețiȘtergere
  8. Daniel, OK, nu insist, ma bucur ca recunosti ca a fost un abuz de limbaj.

    RăspundețiȘtergere
  9. @Daniel Funeriu
    Nu reusesc sa ma abtin ( scuze): v-ati schimbat fotografia cu una mai recenta? ca cealalta era clar de pe vremea studentiei :) .............
    Gata, nu mai zic nimic...........

    RăspundețiȘtergere
  10. @ atreides: atentie: doar 70% din cei 0.59% din PIB provin din fonduri publice. Deci cu aceasta cifra va trebui sa comparam ceea ce a fost alocat anul acesta. Conform legii: "executie bugetara = activitatea de incasare a veniturilor bugetare si de efectuare a platii cheltuielilor aprobate prin buget;"

    RăspundețiȘtergere
  11. Chestia cu 70% mi-a scapat, era tot in datele de la INS?

    RăspundețiȘtergere
  12. @ Ilinca: da, am schimbat poza si e probabil sa o mai schimb. Cealalta era din 2005 ;)

    RăspundețiȘtergere
  13. @D. Funeriu
    2005? Se pare ca politica imbatraneste....
    Scuze ( m-a luat tastatura pe dinainte) acum chiar ca ma opresc cu constatarile de acest gen....o sa vorbesc numai de lucruri serioase. Ai auzit @atreides? sa nu ma provoci la discutii puerile, te rog....

    RăspundețiȘtergere
  14. @Ilinca ''Ai auzit @atreides? sa nu ma provoci la discutii puerile, te rog'' 'Pare rau, asa ma stii tu pe mine? :) :) :) :)

    RăspundețiȘtergere
  15. Ca membru al PE, Daniel Funeriu, venind de la PDL, era in grupul popularilor, continuatorii grupului CD in PE. Ar fi putut sa spuna ca e din grupul ALDE sau din cel al socialistilor europeni, dar ar fi mintit. Nu vad unde e abuzul de limbaj ...e, dimpotriva, o precizare corecta si la locul ei, mai ales ca era foarte important in acel context de stabilit pozitia politica: nu un socialist spunea ca trebuie o clara separatie intre stiinta si religie, ci un crestin-democrat. Era foarte importanta precizarea, si de aceea Daniel o repeta.

    RăspundețiȘtergere
  16. @ Gabriel Preda Daniel a spus ca reprezinta partidul Crestin-Democrat (daca voia sa spuna ca reprezinta PPE, putea sa spuna ca reprezinta PPE, nu?) Acest lucru este adevarat doar daca PDL este un partid crestin-democrat. Asa ca te intreb pe tine, este PDL un partid crestin-democrat?

    RăspundețiȘtergere
  17. @Daniel: in legatura cu pozele...incearca yearbookyourself.com :)

    RăspundețiȘtergere
  18. @Gabriel Preda Faci misto de mine cumva? La chestia cu Rapidul ma refer.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Oldies and Goldies

Homeschooling: inginerie socială, nicidecum alternativă educațională

Cum să iei două Nobeluri fără bac, scriind și articole științifice greșite? Și să mai și mergi din arest direct la balul președintelui SUA

Cum e cu latinitatea Limbii Române (text scris de tata, adică de Ionel Funeriu)

Mica mea mare răfuială cu unii „lideri de opinie”: sunteți și voi vinovați

Adevărul despre aberația auxiliarelor: despre imbecilitatea agresiv-distructivă din România