O luna de diablog si despre cum se negociaza la Bruxelles

Astazi se implineste o luna de cind am inceput acest blog. Am ajuns la peste 200 de vizitatori unici zilnici, nu imi dau seama daca e mult sau putin. Chiar in acesta zi am trecut borna de 4000 de vizite. Le multumesc celor care ma urmaresc, pana acum mi-a facut placere sa scriu si a mers destul de usor. Postarea care a avut cel mai mare succes a fost cea relativa la prima zi de scoala a fiicei mele si asumarea legilor educatiei. Imi doresc pe viitor comentarii mai la substanta si sper ca vor veni si acestea in timp. Am promis comentarii despre noua lege a educatiei. Le gasiti, spuse public, aici, intr-un interviu pentru Evenimentul Zilei.

Si citeva previziuni pentru zbuciumata zi de 13 octombrie:
  • motiunea de cenzura nu va trece, vor lipsi mai putin de 5 voturi
  • dupa prestatia de ieri de la Realitatea a lui Geoana si a lui Antonescu, daca Geoana nu schimba nimic Antonescu va trece inaintea lui Geoana in curind
  • Presedintele va iesi cel mai intarit din confuzia care domina in parlament in ultimele zile.
Nu in ultimul rand, aici un excelent articol despre ce inseamna sa iti aperi interesul national in Uniunea Europeana. In fond nu e decit tehnica bad cop good cop. Si un interviu cu Lucian Croitoru, din care se vede clar ca ceea ce se intelege bine se exprima simplu.

Comentarii

  1. ''Vreau să o spun răspicat: cea mai mare resursă a învăţământului superior şi a cercetării româneşti se află în străinătate. Dar piedicile pentru a se întoarce sunt încă prea mari. Cazuri cum a fost cel recent al promovării inconştiente de-a dreptul a lui Bogdan Olteanu pe o poziţie pentru care nu are nici cea mai mică pregătire nu fac decât să îi demobilizeze pe toţi cei care ar vrea să se întoarcă.'' Asadar, iata ca in sfarsit am aflat de ce nu te-ai intors tu in tara, stiintific vorbind: din cauza lui Bogdan Olteanu! Si noi ar trebui sa inghitim vrajeala asta, nu? Vezi ca treaba cu Olteanu dateaza de doar cateva zile, in vreme ce tu puteai sa te intorci de cativa ani buni. Poate totusi cauti si tu un argument mai bun, nu unul pentru fraieri.

    RăspundețiȘtergere
  2. domnule Funeriu, nu ati raspuns la ceea ce se vehiculeaza pe un blog despre la comisarul european:

    http://lacoltulstrazii.wordpress.com/2009/10/10/ce-ziceti_de-funeriu-pentru-portofoliul-stiinta-si-cercetare

    ce parere aveti de Ciolos?

    RăspundețiȘtergere
  3. @Daniel Funeriu

    Ce se intampla? Varsta, dezamagirile ( cele plitice, evident)? In acest ultim interviu parca ati vrea sa puneti in evidenta o modestie pe care nu o prea aratati in alte declaratii anterioare ......
    In fine, chiar daca exista un sambure de adevar in exemplul dat, numirea aceea controversata a lui Orban, totusi este tras de par ca motiv principal de "demobilizare". In definitiv alegerea mezinei presedintelui cu 95 % in nu stiu ce post de conducere al PDL-tineret ( nu mai vorbesc de porcaria alegerilor europene) sunt exemple la fel de dizuasive ( chiar mai rau: cand vezi ce viitor de aur are pdl-ul, cei 95% de votanti entuziasti .........).
    Ce sa spun, incercarea moarte nu are ( ma refeream la incercarea dvs. de a va arata altfel decat pana acum).

    RăspundețiȘtergere
  4. Mie nu mi-e prea clar ce urmareste presedintele ceh. Sau ce vrea.

    RăspundețiȘtergere
  5. @ Victor L: urmareste (si reuseste) sa aiba un ascendent in negocierea de acum si cele care vor urma. Iar argumentele sale de acum nu sunt volatile: ele reprezinta o reala problema si ca atare pot fi luate in serios. Si polonezii au iritat la un moment dat dar au obtinut cam ce au dorit.

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumesc, dle Funeriu.
    Banuiam a fi o fortare de mina, cum se zice.
    Am mai citit undeva, nu mai retin unde, ca ar fi un tirg pentru un post in viitor.

    RăspundețiȘtergere
  7. as dori sa va intreb daca ati fi interesat sa va implicati intr-un proiect national cu tema: ,,Problemele tarii vazute prin ochi de copil'' care are ca scop dezvoltarea spiritului de initiativa si implicare al tinerilor in problemele din jur?Cateva detalii despre acest proiect http://loredana-ideicuradacinitinere.blogspot.com/
    sper sa primesc un raspuns,multumesc anticipat.
    Loredana A.

    RăspundețiȘtergere
  8. Felicitări pentru interviul din EVZ. Ar fi o idee bună să postezi un link pe blog.

    RăspundețiȘtergere
  9. @ atreides, ilinca

    Cazul BOlteanu este patognomonic pentru ce inseamna si cum este evaluata valoarea profesionala in Romania.
    Din acest punct de vedere inteleg de ce domnul Funeriu nu a luat in calcul intoarcerea la sanul patriei muma.

    Toate cele bune,
    GM

    RăspundețiȘtergere
  10. @atreides

    Daniel Funeriu a facut mai multe pentru cercetarea din Romania decat toti cei care ii reproseaza chestii pe aici. A fost membru in consiliul director al Ad Astra si vice-presedintele comisiei prezidentiale pentru educatie si cercetare, a elaborat programul de guvernare PDL - componenta de cercetare ...

    RăspundețiȘtergere
  11. Daniel, se pare ca nu prea ai calitati de Mama Omida :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Daniel,
    Lumea intra pe blogul tau mai ales pentru ca esti o combinatie inedita - si in ochii unora care vad diferenta dintre tine si Avramescu - rara - de elita care sustine un marlan inteligent manipulativ.

    Tu esti un om care a dovedit cu prisosinta ca e valoros. Asadar nu poti fi prost. In acelasi timp, dai dovada fie de dezorientare sociala - esti, intr-un mod conventional, dar ferm, un suporter al lui Traian Basescu - fie de un anumit interes care ar putea explica apropierea ta de o gashka de interese politice cu impact de reusita in viata, ca pe timpul lui Ceasca, "cu partidu-n frunte".

    Stiu, exista reactia "sunteti obsedati cu Basescu", etc. Dar adevarul (pe care amandoi, oameni neprosti, il mirosim, indiferent de interpretarile de ochii lumii) este ca daca Basescu ar disparea de pe scena politica, ar disparea si facatura conjuncturala PDL si ghisefturile aferente si - implicit - polarizarea artificiala din politica romaneasca intre comunisti si comunisti.

    Asadar, Daniel, dintr-un om de un cert prestigiu stiintific, ai hotarat sa te transformi intr-un catalizator al omologarii sistemului manipulativ basescoid (cu basca?). Astfel, ai intrat in randurile unei parti a elitei, dar si pseudoelitei (imi place sa le spun "glorii balcanice") romanesti, care racnesc dogmatic, ilogic, pro-Basescu - dandu-i, astfel, credibilitate.

    Caricatura inteligenta, mioritic-balcanica, patetica si manipulativa basesciana a impins spre derizoriu condamnarea comunismului - pentru ca a fost pur formal lecturata de un profitor al sistemului comunist, fara consecinte palpabile pentru societate, ci doar pentru propriul sau succes electoral.
    - Aceeasi caricatura comunistoid-mutanta a agitat societatea inspre deziderate de corectitudine si anticoruptie, inspre antimogulism (pedaland, patetic, pe un fond haiducist-rosu prefabricat de Ceausescu si ai lui, atunci cand se numea "lupta de clasa"), aplicand un dublu standard. Corecti sa fie altii, nu si ai lui, care trebuie considerati corecti doar din moment ce-s cu el. Mogulii sunt de rau, daca-s impotriva lui, dar de bine, daca-l sustin. Atunci cand toti mogulii il vor sustine pe Basescu, nu vor mai fi moguli.

    De aceea, Daniel, te simti bine ca ai succes politic. Macar pe un blog. In viata reala - sorry, nu prea ai succes! Politic si financiar, ma refer. Stiintific - esti inca bine si-ti doresc tot binele din lume, dar politica cere timp pe care-l sacrifici din timpul tau real si limitat - timpul amprentei tale. O amprenta care ar putea fi amprenta ta, sau o biata zgaiba care sa contribuie la amprenta enorma de impostura eficace a lui Basescu.

    La modul direct si sincer, nu mai esti acum europarlamentar pentru ca a trebuit promovata odrasla submediocra a unuia care sustinea candva ca e impotriva nepotismului. Nu stiu, zau, de ce mai esti entuziast. Daca mai vrei sa faci politica, fa-o din suflet, iar nu din interes!

    Fara suparare si succes in cariera (nu politica!)

    RăspundețiȘtergere
  13. D-le Funeriu:
    Motiunea de cenzura a avut succes si guvernul a picat. Asta ar fi una la mina... (unde judecata a fost gresita, dar inteleg de ce).
    Doi la mina (unde judecata este pe aproare dar nu 100% corecta) : Vaclav Klaus nu cauta un ascendent politic in negocierile cu UE, ci cauta sa opreasca tratatul de la Lisabona. Atit si nimic mai mult. Nu vrea sa scoata Cehia din uniune, nu vrea sa distruga uniunea, ci doreste sa distruga o monstruozitate politica (atit in opinia sa, a mea si a multor altora care am citit Tratatul).
    Cum comentati acest ultim aspect?

    Cu stima,
    Tudor Cristea

    RăspundețiȘtergere
  14. @anonim GM

    Asa o fi, nimeni nu contesta ca nu-i decat o numire politica ( Olteanu) si nu una bazata pe competenta, dar nu-i nici prima si sigur nu-i ultima.
    Si daca pot intelege ca D. Funeriu a decis sa nu se intoarca in tara ( definitiv) din motive ca acesta , atunci nu-i pot intelege ipocrizia cu care sugera, sfatuia sau spera ca altii sa se intoarca.
    Si ramane totusi ideea de formula exagerata ( ce da bine intr-un interviu) a acestui exemplu ce i-a picat pe tava.

    G. Preda
    Cunosc oameni care au facut foarte mult pentru cercetarea romaneasca intr-un mod cat se poate de concret si care nu au strigat asta pe toate gardurile, considerand ceva normal. Si nici nu au cerut ceva in schimb, nici macar recunostinta celorlalti. Nu am negat niciodata aportul dansului in problemele legate de invatamant si cercetare, dar cred ca nu trebuie sa te bati cu pumnul in piept cand faci ceva in acest sens si nici sa diminuezi aportul celorlalti. Tot ce s-a facut, toate reusitele pe care le amintiti au fost rezultatul unei efort de echipa, nu individual. Doar daca vreti sa sugerati ca aportul dansului a fost cel mai important si absolut de neinlocuit. Ceea ce pot sa cred, daca aduceti argumente.

    RăspundețiȘtergere
  15. @Tudor Cristea
    Tratatul de la Lisabona reprezinta o birocratizare nestimulativa a vietii universitare. Eu unul prefer "publish or perish". Nu insa deliruri psihopatoide de tip "carte de telefoane" publicata la Princeton pe berbecii ICR cu putin condiment de la Vladimir Tismaneanu (vezi sfatuitor prezidential de taina si paharnic Catalin Avramescu).

    RăspundețiȘtergere
  16. @ Tudor Cristea: da, motiunea de cenzura a trecut prin urmare m-am inselat in pronostic. Am mizat pe votul impotriva motiunii a minim 20 dintre parlamentarii UDMR.

    In ceea ce priveste pozitia lui Klaus raman la interpretarea mea, viziunea din articolul propus fiind si a mea. Eu am fost un "fan" al Constitutiei Europene si acum cred ca Tratatul este calea.

    @ Loredana: va rog sa imi transmiteti detalii pe adesa mea de Email

    @ Costin Sandu: cred ca reactionati pe baza unor deceptii din trecut si va inteleg. Daca urmariti blogul pe o perioada relevanta cred ca va veti convinge ca exista si oameni care au principii, structura, perseverenta si onestitate. Chiar daca intr-o maniera uneori neadecvata si tendentioasa ridicati chestiuni relevante. Sper ca veti continua comentariile scrise cu minimum tot atita de curtoazie precum postarile mele. Time is a great healer.

    @ Ilinca: ma maguleste efortul dvs de a-mi analiza activitatea si, oarecum, profilul psihologic. Fiind si (putin) o persoana publica e un exercitiu la care ma supun cu stoicism.

    @ atreides:

    RăspundețiȘtergere
  17. @Costin Sandu

    Stiti, de obicei politicienii aduc critici adversarilor politici; dumneavoastra ii invitati si pe Preda si pe Funeriu, membri recenti in PDL sa il critice pe presedinte. Dar, dupa cum stiti, PDL sustine pe presedintele Romaniei, care vine din acest partid. Cerinta dumneavoastra pare (si sunt sigur ca e doar o neintelegere) un pic ipocrita.
    Pentru un credincios cred ca e usor sa recunoasca in scrisoarea dumneavostra deschisa pentru Daniel toate tentatiile pe care dracul Screwtape i le preda in celebra carte "The Srewtape letters" a lui C.S. Lewis dracului ucenic, Wormwood, exploatand rand pe rand toate marile pacate. Ca si acolo, incercati sa folositi mai ales vanitatea. Trebuie sa spun ca sunteti foarte bun la ce faceti.

    RăspundețiȘtergere
  18. @Ilinca

    Va respect dorinta de a ramane anonima, pentru ca nu am incotro. Asa veniti, ca un personaj de joc video, invaluita in pixeli.

    Trebuie sa intelegeti totusi ca din postura de anonim, afirmatii de genul "cunosc multi oameni care au facut multe pentru cercetarea romaneasca" nu au nici o valoare. Ca si vestita "Darloagele" (pe care unii o vad mai aproape de Paris decat de Bucuresti) cunostintele invocate aici de dumneavoastra sunt doar o alta poveste, rod al imaginatiei dumneavoastre.

    RăspundețiȘtergere
  19. @Daniel Funeriu
    Nu este vorba de nici un efort sau de o atentie speciala in ceea ce priveste o analiza a persoanei sau (si) actiunilor dvs. Dar nu ma pot impiedica sa nu constat diferenta de ton si de atitudine fata de cele avute in trecut. Stiu ca nu o sa apreciati ce o sa va spun: aveti aerul unui baietel care a fost pus la coltz si caruia acum ii este teama sa nu o supere pe "doamna invatatoare" cu un gest sau cuvant nepotrivit.
    In trecut aveati aerul mai independent si mai sigur.
    Dar, evident, este doar o remarca.

    @ Gabriel Preda
    Se poate sa am o imaginatie bogata! Si sunt "aici" ( i.e. pe blog) ca sa inventez povesti si povestioare cu zane si zmei, plus Scufitza Rosie in versiune moderna.
    Voia dvs. sa ma credeti sau nu. Dar in afara de a face o afirmatie, am pus si niste intrebari. La care, ca de obicei, nu mi-ati raspuns. Ceea ce in sine este in raspuns.

    RăspundețiȘtergere
  20. @Gabriel Preda
    Dv sunteti intr-un viciu de logica. Spuneti ca

    Stiti, de obicei politicienii aduc critici adversarilor politici; dumneavoastra ii invitati si pe Preda si pe Funeriu, membri recenti in PDL sa il critice pe presedinte. Dar, dupa cum stiti, PDL sustine pe presedintele Romaniei, care vine din acest partid. Cerinta dumneavoastra pare (si sunt sigur ca e doar o neintelegere) un pic ipocrita.

    Eu am pornit de la premiza ca dl Funeriu (intrucat ne aflam pe blogul domniei sale) are discernamant si este capabil sa vada in spatele mastilor care plang sau hahaie, populist, la comanda. Mai ales ca insusi domnia sa a fost fript de dublul standard aplicat de presedintele Basescu, singurul lucru pe care-l practica cu consecventa. Nu mai e vorba aici de inrolare partinica, ci de judecata si corectitudine. Chiar ii place oare sa vada cum Basescu persevereaza in sarlatania sa permanenta si sa-i fie complice, omologandu-l? Eu nu-i cer sa-l critice - ce face deja e mult prea evident, ci sa se distanteze de ce face acum. Dl Funeriu si altii aflati in aceeasi postura cu domnia sa. In concluzie puteti gasi ipocrizie la cei care sustin un ipocrit, iar nu la cei care ii povatuiesc sa inceteze de a mai sustine impostura si sarlatania demagogica.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Oldies and Goldies

Homeschooling: inginerie socială, nicidecum alternativă educațională

Cum să iei două Nobeluri fără bac, scriind și articole științifice greșite? Și să mai și mergi din arest direct la balul președintelui SUA

Cum e cu latinitatea Limbii Române (text scris de tata, adică de Ionel Funeriu)

Mica mea mare răfuială cu unii „lideri de opinie”: sunteți și voi vinovați

Adevărul despre aberația auxiliarelor: despre imbecilitatea agresiv-distructivă din România