UPDATE: O mistificare careia i-a cazut prada si Cristian Tudor Popescu

In urma postarii de mai jos Domnul Cristian Tudor Popescu a avut o reactie care pe mine m-a bucurat. Errare humanum est.
In această perioadă zgomotul campaniei este asurzitor. Înţeleg că o anumită zonă a presei atacă fără legătură cu realitatea. Dar nu pot să înţeleg faptul că repere ale presei din România emit judecăţi bazate pe fapte care nu s-au întâmplat. Un astfel de exemplu este editorialul de azi scris de Cristian Tudor Popescu, care nu poate fi acuzat de neseriozitate. Iată ce spune CTP:

"Mai întâi mesajul: "Zic unii şi alţii că n-am făcut nimic în politica externă a României. Uite că am făcut. Votaţi-mă pentru că am mărit ţara". Fenomenal, ca de obicei, este sângele rece cu care dl. Băsescu îşi adjudecă rezultatul unui demers politico-juridic pe care în 2004 nu dădea doi bani. Credeţi că România va pierde acest proces? "Categoric, da", îi răspundea atunci reporterului BBC dl. Băsescu, arătând că drepturile Ucrainei asupra zonei respective sunt de necontestat."

Altfel spus CTP afirmă că Traian Băsescu nu credea în victoria noastră la Haga în procesul referitor la platoul continental. O minimă documentare ar fi arătat că de fapt Traian Băsescu se referea la problema Bâstroe şi nicidecum la platoul continental. Aici se află stenograma emisiunii. Nu pot să îl bănuiesc pe CTP de rea-credinţă. Cred mai degrabă că a preluat o ştire gen Antena 3 şi a inclus-o într-un editorial.

Îl invit pe această cale pe Dl. Cristian Tudor Popescu să judece el însuşi dacă, date fiind circumstanţele, se impune o corecţie textului său. Eu cred că da.

Iată pasajul:

Traian BĂSESCU: Vedeţi că şi dumneavoastră sunteţi în confuzie? Ministrul de externe al României nu ştia ce este cu Bâstroe. Bâstroe este un canal interior al Ucrainei, acolo nu trimiţi nici fregate, nici avioane de vânătoare să tragă. Bâstroe este un canal cu care România nu are nici o treabă, este echivalentul, dacă vreţi, al canalului Dunăre-Mare Neagră, este apă interioară, România nu se poate implica pe Bâstroe, dar imaginile pe care le vedeaţi dumneavoastră la televizor erau imagini de pe braţul Chilia, din apa de frontieră româno-ucraineană. În mod categoric aici lucrurile trebuiau abordate altfel decât le-a abordat domnul Geoană şi vă pot spune că eu le-am abordat ca ministru al transporturilor. Dacă ar fi sunat la Miron Mitrea şi Miron Mitrea ar suna la Departamentul Transporturilor Navale, Direcţia Dunăre, de acolo primea un material foarte documentat, care îi arăta ce este de făcut. În primul rând, noi trebuie să negociem cu Ucraina un drept legitim al unui stat de a avea acces pe Dunăre. Deci, Ucraina are un drept legitim şi am mai văzut susţineri "BĂSESCU este pro ucrainean". Aici discutăm de faptul că noi o să pierdem la Haga. Dacă vom merge cu un proces la Haga.

Realizator: Credeţi că vom pierde la Haga?

Traian BĂSESCU: Categoric da.

Realizator: Credeţi că autorităţile României apelau la Haga dacă nu aveau anumite certitudini?

Traian BĂSESCU: Nu, dar s-au dus la Haga pentru platoul continental şi nu pentru Chilia. Iar s-a introdus o confuzie şi pentru Insula Şerpilor care trebuie tranşate acolo. Este clar, interesele economice pe platoul continental sunt cu mult prea mari, dar, la Chilia, aici avem o altă problemă de bună vecinătate. Ucraina spune, pe bună dreptate, cum am spune şi noi, dacă am fi în locul lor, vreau acces la porturile mele Reni şi Ismail, pe braţul Chilia, care este frontieră comună. Jumătate din braţul Chilia este al ucrainenilor, jumătate este al nostru. De la axul albiei, nu de la firul apei.

Comentarii

  1. ce va mai mira la jurnalistii romani, maestrii santajului si a manipularii.Azi au aparut inregistarrile cu alti doi corifei ai presei: domnii Sorin Rosca Stanescu si Bogdan Chireac , in timp ce incercau sa il santajeze pe seful ANI. Sau dl Cornel Nistorescu ce a facut fixatie impotriva domnului Basesc. Uitti-va pe noul Cotidianul. Pe astea nu el vede dl CT Popescu in calitatea lui de sef al Clubului ROmand e Presa . Inventeaza acuzatii nefondate ca e mai usor sa acuzi decat s afii corect, cand pentru acuzatii ai un fotoliu rezervat la Realitatea si Antena 3 plus un cec consistent lunar!Aici nu am probe, doar informatii, rog pe cei abilitati sa verifice!

    RăspundețiȘtergere
  2. I-a căzut pradă cu voluptate, aș putea spune. Încă o minciună într-un lung șir, ce mai contează?

    Dvs. chiar îl citiți pe ctpopescu? Eu găsesc acest ziarist-grimasă cu totul plictisitor și irelevant, iar reaua lui credință este nedigerabilă pentru mine.

    RăspundețiȘtergere
  3. Dle Funeriu mistificarea respectiva a fost lansata pe piata de Ciutacu in emisiunea Vorbe Grele ( cu ajutorul unui blogger-amic) Aveti emisiunea din 9-11 ( de la min 22 )pe situl Antenei 2

    RăspundețiȘtergere
  4. Desi multa vreme mi-a placut CTP acum nu pot sa spun ca mai am aceasi opinie.Incepand de la evenimentele cu Base facand-o "tziganca imputita" pe o ziarista. Ce treaba avea el (CTP) cu o discutie privata a lui Base?Sigur oricare dintre noi intre 4 ochi vorbeste altfel decat intr-o discutie oficiala. In calitatea sa de presed al clubului de presa s-a apucat sa despice firu-n patru ca vai doamne una de-a lor a fost tratata in asemena hal. Big f***ing deal!So what?De atunci a luat o pozitie cam stramba in ceea ce-l priv pe Base iar editorialul de azi e un exemplu elocvent.Totusi eu cred ca e o greseala si nu rea-vointa.
    Apropos de asta, cu privire la noul guvern, avem sanse?:)
    Alex.

    RăspundețiȘtergere
  5. Domnule Funeriu sunteti un dragut, CTP nu "a cazut" victima ci imbratiseaza plenar orice chestiune il ridica pe el ca utilizator de pix vis-a-vis de un mult mai bun inotator. Raca personala si atat. Astazi un oier spune ca vrea sa rupa procente de la pirat ca razbunare ca a facut puscarie. Vorbim de umori si ambitii.

    RăspundețiȘtergere
  6. Gabriela Dumitrescu11 noiembrie 2009 la 10:37

    Foarte buna precizarea! Traian Basescu nu era nebun sa nu apere interesele Romaniei intr-o confruntare legitima la nivel international privind platoul continental. Dar pe de alta parte nu putea fi lipsit de realism in problema Bastroe. Faptul ca cele doua pozitii au fost interpretate partinitor arata lipsa de rigoare a jurnalistilor romani, chiar si a celor cu pretentii.

    RăspundețiȘtergere
  7. CTP nu are nici un pic de respect fata de Presedinte.Este cel mai indarjit ziarist impotr
    iva lui.

    RăspundețiȘtergere
  8. nu poate fi vorba de greseala, e prea evidenta reaua credinta.acest om e plin de ura si venin. intr-o zi o sa faca apoplexie.

    RăspundețiȘtergere
  9. @ Daniel P. Funeriu
    Dumneavoastră demonstraţi că preşedintele Traian Băsescu nu credea că România va câştiga la Haga diferendul legat de canalul Bâstroe, (nu-mi dau seama în ce perioadă este interviul pe care îl citaţi) dar cu ce anume contrazice asta pe domnul Popescu? Editorialul domniei sale făcea referire la credinţa domnul Băsescu în anul 2004.

    Sunteţi un om politic probabil vânat zilele acestea de către presă, doar sunteţi nominalizat pentru a doua oară ca ministru... Puteaţi să-l sunaţi pe domnul Popescu şi să-l întrebaţi direct şi cred că v-ar fi satisfăcut curiozitatea. Nu era oare calea cea mai firească?

    RăspundețiȘtergere
  10. @Bibliotecaru

    CTP zice ca Basescu a declarat in 2004 ca vom pierde procesul legat de Insula Serpilor. Dar Basescu nu a spus asa ceva, ci a zis ca vom pierde procesul legat de Bastroe.

    Asa ca mai usor cu sfaturile pentru Dr. Funeriu si mai mare atentia la citit.

    RăspundețiȘtergere
  11. DE cand urmaresc eu presa CTP a excelat mereu prin atacuri extrem de dure la adresa celor care erau la conducere. Prin urmare, dupa cum ati spus, nu cred ca este rea vointa, ci o perseverenta a domniei sale. Si daca ar fi Obama presedintele Romaniei, CTP ar scrie despre el folosind acelasi limbaj.

    RăspundețiȘtergere
  12. Cred ca sunteti unul din putinii politicieni sensibil la context dle Funeriu. Sper sa fiti la toate. Aveti si memorie, ceea ce e rar in Romania si la politicieni si la fanii lor.
    Asta nu face mai putin ridicola afirmatia dlui Basescu legata de marirea tarii sub mandatul sau. Afirmatia este aproape gretoasa, iertati=mi termenul.
    Si pt. povestea cu Bastroe iar n-are nicio scuza. Nici acum, nici in 2004. In campania din 2004 dl Basescu acuza politica externa a Romaniei, facuta la vremea aia de dl. Geoana, ca asa daduse la alegeri, ca fiind nula si folosita pt. promovarea intereselor si a imaginii PSD si chiar promitea electoratului (la ultima intalnire cu dl. Nastasee) ca va pune capat diferendului Bastroe. Asta denota o inconsecventa periculoasa nicidecum simt politic sau diplomatic. Dl. basescu resea o premiera europeana cred, mai ales intr--o tara nesemnificativa in jocurile geo-politice. Politica externa nu-i de campanie electorala. Stim amandoi ca istoria Bastroe a fost folosita de ucraineni in legatura cu procesul pt. platoul continental si ca o sfidare la pretentia Romaniei de a nu-i fi mutata frontiera. La treaba asta nu-i cu pronosticuri si politicianisme de campanie. Ii zice interes national, parerea mea si merge dincolo de o fasie de canal de 5 m latime. E de principiu in relatia cu un vecin urias care ne trateaza ca pe niste dusmani de temut ca sa justifice manevre de tip sovietic la granita cu noi.
    Nici Bastroe n-a fost aplaudat de nimeni. Nis -a sugerat sa ne descurcam cum stim. Dar consecventa, administratia de la Bucuresti n-a miscat mare lucru legat de asta in ultimii 5 ani. Nu discut ca argumentele Ucrainei denotau si atunci si acum o abordare care nu este de admis daca te respecti ca stat.

    RăspundețiȘtergere
  13. A fost o incantare sa-l vad pe CTP in direct la realitatea asta seara cum si-a insusit greseala din editorialul de azi. Cu multumirile de rigoare pt ca tu i-ai atras atentia.
    Asa cum am presupus si eu, a luat de bun un fragment, peste care apoi si-a construit pledoaria.
    Greseala pardonabila totusi.

    Alex.

    RăspundețiȘtergere
  14. Ati fost mult in urma bloggerului care a scris in CLAR cine a montat toata afacerea (Ciutacu + Badea + alt blogger ).
    Daca mergeti sa-l cititi o sa intelegeti
    http://moscalifar.eu/?p=15684

    RăspundețiȘtergere
  15. @Anonim: multumesc pentru mentiunea referitore la moscalifar. Eu am postat articolul initial pe blog in data de 10 noiembrie in jurul orei 23, imediat dupa ce am citit editorialul lui CTP. Am postat UPDATE-ul in 11 noiembrie la ora 22:47. Sesizasem chestiunea pe Antena 3 cu o zi inainte (cred). Ignor daca moscalifar a postat inainte sau dupa 10 noiembrie ora 22 si nici nu consideram necesar ca CTP sa mentioneze numele meu. Important era pentru mine sa isi repare greseala si daca blogosfera reactioneaza meritul e colectiv. Inca o data multumesc de link.

    RăspundețiȘtergere
  16. Eu sint jurnalist profesionist, zice crucisatorul presei romanesti. Poate, dar e un jurnalist plin de ura. Nu se pronunta despre cutare si cutare intimplare, dar cind a prins un zvon despre Basescu nu a mai stat sa se documenteze profesionist, ci a lansat boantele torpile.
    Tot ce il poate atinge pe Basescu, si nu mai conteaza daca e adevarat sau nu, e bun profesionist.

    RăspundețiȘtergere
  17. Eu tot cred că un telefon dat domnului Popescu, înainte de a-l contrazice, era calea corectă de a aborda o astfel de problemă.

    România la nivel instituţional are un apetit pentru contradictoriu şi asta nu poate fi nici "de bine" şi nici un act intelectual.

    RăspundețiȘtergere
  18. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  19. Blogger Cosmin Radu Aldea spunea...

    CTP puţin în offside şutează pe poartă şi înscrie. Recunoaşte apoi cu aparent fairplay poziţia de afară din joc dar vrea ca golul să fie valabil în continuare. Adică chiar dacă argumentaţia iniţială a fost total falsă totuşi Băsescu trebuie incriminat. Nu mai contează că a preluat, fără să verifice, nişte afirmaţii colportate de Ciutacu pe blogul său, important e să-i mai dea una preşedintelui, nu de alta dar e "mojic şi lipsit de manere".

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Oldies and Goldies

Homeschooling: inginerie socială, nicidecum alternativă educațională

Cum să iei două Nobeluri fără bac, scriind și articole științifice greșite? Și să mai și mergi din arest direct la balul președintelui SUA

Cum e cu latinitatea Limbii Române (text scris de tata, adică de Ionel Funeriu)

Mica mea mare răfuială cu unii „lideri de opinie”: sunteți și voi vinovați

Adevărul despre aberația auxiliarelor: despre imbecilitatea agresiv-distructivă din România