Când a început coaliţia pro-Geoană să piardă

Am observat, la multi oameni care au obţinut mai tot ce şi-au dorit în viaţă, o căutare a estetismului în orice gest. O justificare estetică a unor vanităţi, uneori mărunte. Nu sunt convins că un trabuc tăiat cu o foarfecă de aur e mai savuros ca unul rupt cu dinţii. Nu sunt convins că un coniac băut într-un pahar de 1000 de Euro pe un iaht plin cu invitaţi faimoşi aduce mai multe plăceri papilelor decât acelaşi coniac băut cu prietenii la pescuit de exemplu. Uneori însă, căutarea excesivă a estetismului în vanitate poate costa scump. Poate costa îndepărtarea prietenilor, îndepărtarea de micile plăceri ale vieţii de zi cu zi sau, mai grav, poate costa scufundarea iahtului.

Cred că un astfel de gest l-a costat soarta alegerilor pe Dl. Patriciu. În ziua în care Crin Antonescu a anunţat susţinerea pentru Mircea Geoană Dl. Patriciu a ieşit pe televiziuni spunând, printre altele, că are ceva personal cu Traian Băsescu. Când toată lumea se aştepta ca Dl. Patriciu să spună că îi impută lui Traian Băsescu noaptea petrecută în arest, Dl. Patriciu spune că sursa conflictului personal cu Traian Băsescu este lovitura aplicată de acesta unui... copil. Am imaginat ceea ce va urma şi am văzut în faţa ochilor un Patriciu care vrea cu orice preţ să spună naţiunii şi lui Traian Băsescu: "eu sunt cel care îţi dă ultima lovitură, mortală". În acel moment cred că a început să se schimbe dinamica votului. Pentru că cei pe care Traian Băsescu îi acuza permanent, Voiculescu, Vântu, Patriciu, începeau să aibă şi o figură. Cred că vanitatea de a arăta cine este cel care aplică ultima lovitură, evident coroborată cu evidenta nepregătire a lui Mircea Geoană, a dus la inversarea opţiunilor şi câştigarea unui nou mandat de către Traian Băsescu. Acesta este şi motivul pentru care în prima mea intervenţie publică de după alegeri, de luni 7 decembrie, am exprimat certitudinea mea că PDL îşi va gestiona victoria cu modestie, ocupându-se imediat de treburile ţării şi mai puţin cu băutul de şampanie. Pentru că noi ştim că sunt atât de multe de făcut.

Comentarii

  1. Si inca va mentineti certitudinea despre modestia cu care este savurata victoria PDL? Dupa ce-au declarat Patapievici si alti intelectuali sustinatori care ne dau lectii despre moralitate maselor ? Nu stiu, parca era o urma de dubiu in randurile dvs, un loc pentru "dar".
    Eu va apreciez onestitatea, recunosc ca tonul presedintelui Basescu este rezervat, daca vreti, chiar modest, dar dati-mi voie sa nu cred in onestitatea sa, ca om, ca presedinte (ea poate exista doar ca sef de partid).
    Va respect convingerea ca vreti sa va apucati de treaba si sa aveti loc in guvern, orice coloratura ar avea el.
    Inca ceva: ma asteptam ca dvs sa fiti interesat sa intrati in dialog cu cititorii care va frecventeaza. Constat ca nu aveti un interes. Este blogul doar un accesoriu de imagine al omului politic? Un accesoriu modern? Nu stiu, impresia mea este ca oamenii care va scriu nu o fac ca sa se afle in treaba, altfel s-ar duce pe blog la colega Elena Udrea.

    Cand ne scrieti ceva despre introducerea teoriei darwinismului in programa scolara? ceva de genul asta?

    RăspundețiȘtergere
  2. Va rog sa cititi articolul scris de Dl A.Plesu
    in,,ADEVARUL''din 09.12.2009 intitulat,,De ce am
    votat totusi cu Basescu".E scris de un Domn care
    nu e neica nimenea in publicistica,filosofie,est
    etica si sant intru totul de acord cu domnia sa.
    In plus eu mai spun ca daca PDL-EII ar fi avut doar un trust de presa ca cel a Dlui Vantu ar fi
    castigat in mod confortabil orice alegeri.Si asa
    alianta 322 actualizata a mai fost infranta cand
    Presedintele a fost suspendat.

    RăspundețiȘtergere
  3. Asa este. Daca ajungi ministrul invatamantului si nu te ocupi de reintroducerea teoriei evolutioniste la orele de biologie...

    Scuze ca vorbesc la per tu. Pe bloguri democratia e lipsita de firitiseli.

    RăspundețiȘtergere
  4. @ Daniel P. Funeriu

    Aş vrea să vină cineva din viaţa politică care să spună... Doamnelor, domnişoarelor şi domnilor... adevărul este că 20% dintre cetăţenii cu drept de vot au votat, restul de 37% ai fost "manevrele" împărţite ale partidelor politice.

    Un asemenea anunţ mi-ar provoca o tresărire.

    Domnule Daniel P. Funeriu,
    Ceea ce aţi scris este frumos scris, poate că este şi adevărat. Sintetizând politic însă afirmaţia este surprinzătoare, anume că "oligarhii" au provocat alegerea domnului Băsescu.
    Spuneţi:
    "Cred că un astfel de gest l-a costat soarta alegerilor pe Dl. Patriciu"
    Vă spun părerea mea. Alegerea preşedintelui este o problemă de orgoliu pentru "oligarhul" Dinu Patriciu. Domnia sa poate să trăiască cum doreşte din averea pe care a strâns-o în 20 de ani, oricine ar fi la putere, orice relaţie ar avea cu preşedintele, premierul sau spălătorul de parbrize de la Universitate. Dacă se supără, pleacă pe o insulă paradisiacă şi smulge şi economiei româneşti 2 miliarde de euro.

    Eu cred că viaţa românească este paralizată mai ales de orgolii. Din păcate politica îşi permite să numească oligarhi sau moguli persoane ale societăţii româneşti fără să păţească nimic. Să fiu în locul mogulilor şi oligarhilor, i-aş da în judecată în proces civil şi aş jupui şi pielea după politicieni. Ştiţi de ce? Din două motive:
    1. Mogulii şi oligarhii şi-au făcut avere cu sprijinul şi ocrotirea întregii clase politice.
    2. Să fie vorba şi despre cel mai cunoscut interlop, nu ai voie să-l numeşti aşa cât timp nu a fost condamnat.

    Domnule Funeriu,
    Astfel de reacţii dovedesc din plin faptul că societatea românească nu funcţionează, "mogulii" fac ce vor cu televiziunile lor fără să plătească, "oligarhii" fac ilicit averi fără să plătească, instituţiile sunt blocate chiar de politică, politicieni mint fără să plătească. Să plâng de grija politicienilor aflaţi în conflict cu oamenii cu avere? De grija mea plânge cineva? Fiecare îşi vede de interesul lui, aşa funcţionează România. Numai poporul priveşte cu speranţă... acum i s-a luat şi iluzia votului. Poporului nu i-a rămas nimic.

    RăspundețiȘtergere
  5. PS
    Fumătorii de trabuc ştiu foarte bine care este diferenţa dintre cel muşcat şi cel tăiat (cu o foarfeca ascuţită, indiferent dacă e de aur sau de INOX) :D

    RăspundețiȘtergere
  6. @Daniel Funeriu
    Imi pun aceeasi intrebare si am aceeasi nedumerire ca @veronika: am senzatia ca pentru dvs. blogul este doar o posibilitate de a-i ridica in slavi pe basescu si pdl-ul de a-i cobora pe geoana si pds-ul ( eventual si aliatii). Imi amintesc ca in perioada de debut a blogului la un moment dat ati constatat (cu bucurie, am crezut atunci) ca subiectele legate de invatamant si cercetare au un mare succes. Si erati hotarat sa continuati in acelasi stil. Ce-i drept, la ora respectiva perspectiva unui post de ministru era foarte indepartata......a propos de schimbarea mentalitatii cand oamenii respectivi au alte alternative la viata obisnuita ( de exemplu pahare de o mie de euros decat de 5).
    Probabil intr-un subiect despre cercetare-invatamant ar fi cam greu sa le gasiti locul lui geoana si lui basescu, amandoi fiind extrem de departe de asemenea preocupari, de aceea continuati cu subiecte politice.
    Evident, este doar o constatare bazata pe o alta constatare: schimbarea dvs. usor de perceput fata de debutul blogului ( si nu numai).

    RăspundețiȘtergere
  7. N-as vrea sa se inteleaga ca dl Funeriu ar trebui sa se simta obligat sa raspunda fiecaruia in parte. Dar pana si dna Udrea, atunci cand nu este in campanie sau pe teren (ca ministru) mai interactioneaza cu bloggerii sai, chiar daca numai la "un zambet pentru cafea" sau la un exercitiu de admiratie pentru presedinte. Nu stiu zau, eu n-as vrea sa jignesc pe nimeni, dar ma simt asa, usor dezamagita.

    RăspundețiȘtergere
  8. Asa-asa, clasa muncitoare s-a dedulcit la critica, se simte neglijata. Ba, ca in mai vechiul slogan, vrea sa faca ordine (imeghebe/face ordine).
    Asta trebuie/ asta nu trebuie; asta vrem/asta nu vrem.
    Eventual, in stilul eticii si echitatii socialiste, critica sa fie nepartinitoare cu dusmanul de clasa.
    Dl Geoana trebuie ajutat sa sara mai mult si mai sus strigind "am invins".
    Si sa-l acuzam pe Basescu de dictatura, altfel ar fi mutat Romania la Polul Nord si avea Geoana sase luni ca presedinte dormind.

    RăspundețiȘtergere
  9. @ victor L
    Înţeleg că social-democraţia, o doctrină de centru-stânga, reprezintă clasa muncitoare.

    Vă rog să mă dumiriţi şi pe mine cu o problemă. Doctrina populară şi PD-L cam ce clasă reprezintă? Înţeleg că cei din clasa muncitoare sunt scoşi din discuţie, că sunt la PSD. Deci, pe cine reprezintă PD-L?

    RăspundețiȘtergere
  10. SUOCAREA CERCETARII IN ROMANIA. EXEMPLU REAL.

    Am varsta de 64 de ani. Dupa ce am lucrat 25 de ani in cercetare, fiind in final c.s.p gradul 2, dr.ing.,acum 14 ani mi-am facut firma proprie SRL. Intruna din zile s-au prezentat la usa mea doi copilasi cu virsta de cca. 25 de ani:
    - Copilasii: Sunteti patronul ?
    - Patronul: Da
    - Copilasii: Am auzit ca ati inventat un produs deosebit pe care vreti sa-l vindeti.
    - Patronul: Da
    - Copilasii: Noi suntem agrementati de TUV (Germania) pentru certificarea calitatii conform ISO 9001, et c.. Va dam un certificat de managementul calitatii si un certificat de produs.
    - Patronul: Cit costa cele 2 certificate ?
    - Copilasii: Aproximativ 4.600 de euro.
    - Patronul: Nu am 4.600 de euro. Iar in final, eu voi vinde produsul cu 600 + 4.600 = 5.200 de euro, in loc de 600 de euro.
    - Copilasii: Da. Dar noi primim numai 10%, restul merge in Germania.
    - Patronul: Fiind inventia mea, eu stiu cel mai bine, deci eu ar trbui sa va agrementez pe voi, asa ca sa-mi platiti voi 4.600 de euro.
    - Copilasii: Atunci noi plecam. Buna ziua.

    RăspundețiȘtergere
  11. victor L
    Eu apreciez malitiozitatea, cu conditia sa fie argumentata.M-am mai ciocnit cu dvs pe bloguri, sunteti probabil de neevitat. Aflati ca nu reprezint clasa muncitoare (nu ca as avea ceva impotriva sa), asa cum nici dvs nu reprezentati, cu certitudine patura burgheza, capitalismul, si cu atat mai putin intelectualitatea. Incredibil cat de infatuati sunteti, dvs, cei mai multi dintre sustinatorii ai lui Basescu (doar propovaduiti insusi Adevarul). Nu mai avem loc de dvs nicaieri, pe bloguri, in tramvai, nici macar in vreo clasa sociala. Invatati intai ce inseamna stanga si dreapta si apoi incercati sa fiti malitios, cu mai multa modestie, dupa cum zicerea dlui Funeriu insusi indeamna.

    RăspundețiȘtergere
  12. @Bibliotecaru

    Doctrina populara va reprezinta pe dumneavoastra. Ati votat Basescu ? Daca nu, pentru cine ati votat, pentru Vantu sau Hrebenciuc ? Sper ca nu pentru Geoana ...

    RăspundețiȘtergere
  13. @voronica

    Putina decenta. Nu sunteti decat o anonima de pe bloguri. Singurul dumneavoastra argument valabil e persuasiunea. Orice incercare de intimidare a adversarilor va submineaza. Nu uitati, adevaratii "adversari" nu sunt cei ce va raspund, ci masa de cititori care nu comenteaza niciodata (comparati numarul impresionant de "unici" cu numarul redus de comentatori si o sa intelegeti); cei de pe margine apreciaza puterea de convingere si nu invectiva sau reprosul sumar.

    RăspundețiȘtergere
  14. Anonima de pe bloguri12 decembrie 2009 la 15:28

    Dle Funeriu, interpretati dvs singur modestia victoriei PDL.

    dle Preda, dvs sunteti o personalitate a blogurilor, sa-nteleg, nu stiam. Eu doar mi-am exprimat o opinie (e voie?) si nu doresc sa fiu admonestata nici drept comunista, nici drept clasa muncitoare, cel putin nu de catre infatuati, fara argumente. Dl Funeriu se poate "apara" singur de atacurile mele. Sunt convinsa. Putina decenta va recomand si dvs. Ba chiar mai multa. Se unde, acolo, la dvs in Olimp?

    RăspundețiȘtergere
  15. @ Gabriel Preda
    Pe mine mă reprezintă...
    http://mp3media1.abc.net.au:8060/classicfm.mp3
    Pentru un partid care mă reprezintă pe mine, este ciudat cum de PD-L are atâţi adepţi care sunt impotriva mea.

    RăspundețiȘtergere
  16. Am auzit că arhitectul fără operă BN Duvăz a cerut analiză grafologică. La voturile din diaspora e simplă analiza. Mă gîndesc serios să trimit pe adresele PSD şi PNL cîte un plic în care să pun niscai floci. Pentru analiza grafologică şi de ADN. Le recomand tuturor celor trăitori afară, să le trimită cîte o scrisorică însoţită de probe biologice. Pot fi: unghii, păr, tampoane cu sînge, probe de fecale (în punguţe de plastic) :). Orice. Haideţi! Să o facem în numele Adevărului şi democraţiei.

    RăspundețiȘtergere
  17. Domnule Funeriu, ca fost 'caminist' acu' ceva decenii, descoper:
    http://www.onlinestudent.ro/stiri/studentii-saraci-din-camine-folositi-la-cumparat-voturi
    Daca e adevarat atunci e DUREROS!
    Va solicit actionati in consecinta

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Oldies and Goldies

Homeschooling: inginerie socială, nicidecum alternativă educațională

Cum să iei două Nobeluri fără bac, scriind și articole științifice greșite? Și să mai și mergi din arest direct la balul președintelui SUA

Cum e cu latinitatea Limbii Române (text scris de tata, adică de Ionel Funeriu)

Mica mea mare răfuială cu unii „lideri de opinie”: sunteți și voi vinovați

Adevărul despre aberația auxiliarelor: despre imbecilitatea agresiv-distructivă din România