Stăpânul meu de Ziua Naţională: Cristian Herbei

Cristian Herbei: un băiat sfios, foarte bun la fotbal şi alergare. Singurul care era mai rapid ca mine. Un băiat care locuia în satul Stejar, şi cu care mergeam uneori acasă după şcoală. Un băiat blând, cald şi care împărţea cu mine oul fiert pe care părinţii săi îl puneau la pachet pentru pauza mare la şcoala generală din Săvârşin. Pe scurt, primul meu coleg de bancă.

De ziua naţională am vizitat monumentul dedicat morţilor de la Revoluţie. Modul meu de a îi onora pe ei a fost să citesc, unul câte unul, numele celor morţi la Revoluţie. Am fost şocat să văd numele lui Cristian Herbei printre ele.

Ajuns în birou, am primit un SMS de la un proaspăt fost liberal care mă anunţa că el va merge la un protest în Piaţa Universităţii. Intuind încărcătura politică a acestui moment precum şi riscurile asociate cu acesta am şovăit să merg. Foarte repede însă mi-am ascultat conştiinţa şi am făcut exact ceea ce simţeam în acel moment. Era un minim de ce puteam eu face după ce am aflat că primul meu coleg de bancă a murit la Revoluţie.

Aş vrea să am talentul să pot să redau în cuvinte ceea ce am simţit când prezenţa mea acolo a fost intrepretată în fel şi chip pe televiziuni. Dacă aş avea acel talent cred că toate ecranele pe care s-ar afişa textul meu de azi ar avea o culoare unică: negrul. Mi-ar fi plăcut să fiu lăsat în pace, să mă reculeg în legea mea, în loc să fiu vânat de cameramani şi fotografi care trebuiau să găsească oameni de la PDL în piaţă.

PS: aş dori ca cei care pot să înţeleagă că această postare nu este un mesaj politic şi nici o acuză nedreaptă adusă canalelor media să nu o comenteze în subsolul acestui text. Luaţi-vă timpul unui eventual comentariu pentru a reflecta ce fel de ţară îşi doreau cei care au murit acum 20 de ani. Şi a reflecta la ceea ce am făcut sau nu pentru aceasta până acum.

PPS: surprinzător, astăzi este ziua în care am avut recordul de accesări pe blog, mai multe chiar ca atunci când am fost nominalizat ca Ministru al Educaţiei. Oare de ce?

Comentarii

  1. @ Daniel P Funeriu
    Încă nu înţelegeţi. Nu este vorba că faceţi ceva, nu este vorba că aveţi emoţii şi reacţii la fel ca oricare dintre noi. Este vorba despre faptul că sunteţi un om inteligent şi aveţi prezenţe la televizor unde îl acuzaţi "pe Hrebenciuc" la fel ca oricare om fără nici un fel de şcoală. Ceea ce mi-am permis să critic la domnia voastră este că generaţi rezolvarea unui conflict politic cu instrumentele unui om de rând când sunteţi totuşi pe poziţia unui intelectual. Am simţit cum se cutremură pământul când aţi spus la televizor că pixul cu care aţi lucrat pentru un laureat al premierului Nobel a făcut calcule de viteză a braţului preşedintelui care întrecea nu ştiu ce record mondial. Eu am aşteptat de la domnia voastră o gândire superioară, departe de strigătele mulţimilor, o operă serenă a superiorităţii omului. Dacă v-aţi angajat politic, atunci trebuie să ştiţi că ţara aceasta are nevoie de inteligenţa dumneavoastră, ţara speră în ridicarea ei din mocirla în care politica a azvârlit-o. Nu vă risipiţi în proiecte de calcul al vitezei pumnului sau în probleme legate de moguli şi hrebenciuci vanghelişti. Lăsaţii pe cei mai puţin dotaţi să facă certuri şi slogane politice, dumneavoastră fiţi deasupra certurilor. Dacă educaţia este o motivaţie intelectuală pentru dumneavoastră, căutaţi alţi intelectuali de acelaşi calibru, chiar dacă ei sunt la PSD, PNL, PRM, UDMR, PNŢ, PNG, viaţa civilă... şi luptaţi pentru a impune rodul unei gândiri colective superioară importantă pentru ţară.

    Faptul că aveţi multe accesări pe probleme de conflict... este un lucru normal, nu şi sănătos... De ce credeţi că politica construieşte cu grijă conflicte, pentru că aduc voturi. Aveţi impresia că recentul conflict de la Timişoara a fost întâmplător, aveţi impresia că nu se dorea conflictul, că nu se dorea "răzbelul" între simpatizanţii partidelor? Ba tocmai acest război să doreşte pentru a nu se observa că cei doi candidaţi nu au ce să spună altceva decât acuzaţii.

    RăspundețiȘtergere
  2. @Domnule Funeriu.Condoleante pentru fostul coleg de banca... si Lui ii datoram faptul ca noi putem scrie liberi azi.
    Recordul de accesari pe blog se datoreaza, cred eu, tocmai supraexpunerii la care v-au adus canalele Tv de stiri. In acest mod se incerca sa se induca in mod subliminal ca Presedintele Basescu este co-organizator, pentru ca oamenii presedintelui erau acolo. Criminalii lui Voiculescu si Vantu nu au auzit de Cristian Herbei.Pun pariu ca nici nu o sa spuna vreun cuvant , desi toti ziaristii corecti citesc acest blog.Abia astept sa dea faliment, m-am saturat de dezinformari, manipulare si linsaje media!

    RăspundețiȘtergere
  3. De Ziua Nationala ati fost sa scandati "Jos Opozitia ( Ca doar astazi este in opozitie PSD)" si decum se auzi de prezenta vreunei camere ati intins-o. Ca sa nu existe vreo inregistrare. Au prins-o pe "Ciocu`Mic, acu` noi suntem la putere" . Era si ea spontana pe acolo.
    Domnu` Funeriu nu va loveste bunul simt de a nu posta imbecilitati, cu vreo 50 de km la ora in falca?

    RăspundețiȘtergere
  4. pt anonimul de mai sus, daca esti asa viteaz te invit si pe tine asa cum i-au invitat ieri timisorenii pe geoana si crin sa iasa afara din opera, sa vorbeasca afara in fata multimii...in locul tau mi-ar fi rusine sa fac umbra pamantului...
    Alex.

    RăspundețiȘtergere
  5. Constiinta oscileaza de multe ori intre inima si ratiune,pentru ca de multe ori cele doua "concepte" nu se suprapun, si in general viata ne aduce aici.
    Cei care mimeaza insa constiinta sau,chiar nu o au,pur si simplu nu pot oscila intre doua entitati nule,nu pot vibra.
    Cred ca scriu pentru prima oara pe blogul dvs. desi l-am vizitat de mai multe ori.
    Si eu as fi facut la fel.
    Cu sincera admiratie, mircea. :)

    RăspundețiȘtergere
  6. For The Fallen

    by Robert Laurence Binyon (1914)

    With proud thanksgiving, a mother for her children,
    England mourns for her dead across the sea.
    Flesh of her flesh they were, spirit of her spirit,
    Fallen in the cause of the free.

    Solemn the drums thrill; Death august and royal
    Sings sorrow up into immortal spheres,
    There is music in the midst of desolation
    And a glory that shines upon our tears.

    They went with songs to the battle, they were young,
    Straight of limb, true of eye, steady and aglow.
    They were staunch to the end against odds uncounted;
    They fell with their faces to the foe.


    They shall grow not old, as we that are left grow old:
    Age shall not weary them, nor the years condemn.
    At the going down of the sun and in the morning
    We will remember them.

    They mingle not with their laughing comrades again;
    They sit no more at familiar tables of home;
    They have no lot in our labour of the day-time;
    They sleep beyond England's foam.

    But where our desires are and our hopes profound,
    Felt as a well-spring that is hidden from sight,
    To the innermost heart of their own land they are known
    As the stars are known to the Night;

    As the stars that shall be bright when we are dust,
    Moving in marches upon the heavenly plain;
    As the stars that are starry in the time of our darkness,
    To the end, to the end, they remain.

    RăspundețiȘtergere
  7. Stai linistit, numai imbecilii te pot acuza ca iti asculti inima.

    S.

    RăspundețiȘtergere
  8. "Stai linistit,numai imbecilii te pot acuza ca iti asculti inima. S. "

    Daca faci trimitere la definitia latina,ai dreptate,sunt deficient in tot ce tie-ti este suficient.
    Daca nu , nu. O zi buna. mircea

    RăspundețiȘtergere
  9. Ştiu ce înseamnă morţi la Revoluţie;i-am vazut agonizînd vizavi de o unitate militară.

    RăspundețiȘtergere
  10. ASEARA LA TELEVIZIUNEA FRANCEZA UN DOCUMENTAR:

    Kapitalisme – notre recette secrète
    À travers le retour imaginaire au pays, vingt ans après sa mort, de Ceausescu, un portrait au vitriol de l’oligarchie roumaine.

    Quelle serait la réaction du “génie des Carpates” si, vingt ans après son exécution, il revenait hanter la Roumanie ? Il retrouverait ses proches là où il les avait laissés, au sommet du pouvoir réel, sinon officiel : celui que confère l’argent. Car certains des plus gros capitalistes d’aujourd’hui sont les apparatchiks d’hier. Et, s’il existe quelques millionnaires dépourvus de liens directs avec l’ancien régime, tous doivent leur fortune au système hérité de l’ère Ceausescu : un capitalisme gonflé au népotisme, à la corruption, à l’absence de contrôle public. En contrepoint des hallucinations du vieux dictateur, Alexandru Solomon dresse le portrait haut en couleur des oligarques de la Roumanie actuelle, en une sorte de Who’s Who du grand business, désormais communautaire.

    VIZIONATI SI VOI

    http://plus7.arte.tv/fr/1697660,CmC=2956902,scheduleId=2927892.html

    PETITparis

    RăspundețiȘtergere
  11. @mircea

    !?
    Daca ai avut intentia sa dai cu bata in balta, felicitari!
    Ai reusit!

    S.

    RăspundețiȘtergere
  12. S.
    Scuze.N-am fost atent la comentariul tau.
    De acord. mircea. :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Incerc sa inteleg un personaj omniprezent pe acest blog (indiferent de tema si circumstante) - Bibliotecarul. Cu un discurs introspectiv si aparent un adept al actiunilor moderate si echilibrate, abia acum, cu ocazia unei interventii pur comemmorative a lui Daniel Funeriu, am inteles rostul nenumaratelor sale postari pe o multime de bloguri. De data asta, cred ca i-am inteles menirea: el incearca sa influenteze discursul unor Funeriu sau Preda, sugerand decuplarea acestora de limbajul clar, viu si percutant. El se adreseaza intotdeauna direct initiatorului de blog, cerand in multiple feluri un soi de adaptare a limbajului la statutul de intelectual fin. El ne spune tuturor ca un intelectual nu se coboara la nivelul de perceptie al omului de ordinar, ca in exemplul de mai sus cand ii spune pe sleau lui Funeriu ca nu trebuie sa ii spuna lui Hrebenciuc direct ca este hot si manipulator, pentru ca astfel isi tradeaza statutul de fin intelectual. Subtila manipulare...

    RăspundețiȘtergere
  14. Bibliotecaru { 12.02.09 at 9:19 PM } @ Cristian Preda

    Domnule Preda,
    Ar trebui să-i comunicaţi domnului preşedinte că ceea ce a citit de pe aceea foaie, atât cât a citit, spune de fapt că nu este vorba despre o înregistrare originală ci de o înregistrare luată de pe net. NU SE REFERĂ NEAPĂRAT LA “umblarea la frame-uri” pentru a mări viteza sau a prelungi mâna, photoshop sau orice altceva.

    Cred că preşedintele ar trebui să dea integral întreaga “scrisoare”-aviz pentru că în paginile celelalte ar putea să existe nişte explicaţii care să demonstreze cumva umblarea la film.

    Dacă iei un film original şi îl postezi pe internet, rezultă exact ce a spus acea “expertiză”. Orice film pe care îl vedeţi pe youtube, google video, trilulilu, metcafe… are exact aceleaşi caracteristici prezentate în aviz. Mai mult, orice film care suferă o comprimare video (de tip AVI, MPEG, MP4, FLV…) prezintă aceleaşi caracteristici.

    Eu aş fi interesant ce spune analiza în zona sunetului, pentru că dacă există o “grăbire”, ea alterează în mod evident şi sunetul, sau îl grăbeşte, sau îl taie, sau dispare sincronul.

    RăspundețiȘtergere
  15. Prietene de la 20:37 , nu te mai obosi sa le explici ! Ei stiu foarte bine despre ce e vorba , doar ca vor sa prosteasca prostimea pana pe 7 decembrie. Apoi n-au sa mai pomeneasca nimic despre asta , exact cum au facut cu "fraudarea alegerilor" din 2004. Si in definitiv , nici macar nu stim ce film au cerut sa se analizeze; ar putea fi un film prelucrat chiar de ei (sunt in stare de orice pentru a castiga un nou mandat !). Daca Basescu pierde , sunt terminati cu totii. PDL-ul va ajunge la 10% in cel mult doi ani.

    RăspundețiȘtergere
  16. @ Anonim 02 decembrie 2009 20:31
    Spuneţi:
    "se coboara la nivelul de perceptie al omului de ordinar"

    Nu prea înţeleg dacă folosiţi cuvântul "ordinar" într-un mod peiorativ sa cu sensul "de rând", "obişnuit".

    Nu este vorba despre nivelul de percepţie, este vorba despre domeniul de preocupare. Există o suită de susţinători şi membri ai PD-L care recită această "poezie" care conţine, impus, cuvintele Ion Iliescu, Viorel Hrebenciuc, Marian Vanghelie, moguli, sistem ticăloşit, Patriciu, Vântu, şi nu în ultimul rând, Voiculescu. Mai mult, au apărut şi bannere cu această "poezie", numai că vorbeşte în imagini. Când este vorba despre dorinţa de a stabili o percepţie, se repetă de mii de ori această poezie, în orice emisiune, oricine ar participa la emisiune, oricare ar fi întrebarea... Chestiunea stă însă diferit în momentul în care un intelectual duce la îndeplinire această "îndatorire" şi spune şi el "poezia". Trebuie să spun că anumiţi oameni din politică eu nu-i percep ca simpli membrii de partid, propagandişti de meserie sau agitatori, ci ca inteligenţe care construiesc reacţia motrice a partidelor. Cineva trebuie să facă programul de guvernare, cineva trebuie să gândească măsuri anti-criză, cineva trebuie să ocupe zona de expertiză a guvernării. Sunt unii politicieni care cunosc subtilităţile politicilor economice, alţii spun la infinit impozit forfetar unui impozit minimal. Sunt unii care cunosc subtilităţile dreptului, alţii spun asumarea răspunderii unui procedeu numit angajarea răspunderii. Eu nu-i văd pe aceşti oameni ca pe nişte membrii de partid care aplică propaganda partidului. Domnul Funeriu, deşi nu-l cunosc personal şi nici nu cunosc activitatea domniei sale, pentru că este "un prim plan nou" în media şi politica românească, până la proba contrarie mi-a lăsat impresia unui intelectual de top. Eu mă aştept, în consecinţă, de la domnia sa să nu-mi vorbească despre dl. Hrebenciuc, să nu-mi recite "poezia", ci să fie un fin observator a ceea ce se întâmplă în România şi, de ce nu, să stabilească, pe lângă percepţie, şi căi de rezolvare pentru probleme, eventual mai multe căi de rezolvare pentru aceiaşi problemă. Cum ar fi, de exemplu, să-l auzim pe Mugur Isărescu vorbind despre moguli, când toţi îl percepem pe domnul Isărescu drept un abil "vrăjitor al banilor"? Ce credibilitate ar mai avea domnia sa dacă ar face asta? Eu îl percep pe domnul Funeriu în domeniul expertizei şi nu al "gargarei politice" la care toată lumea excelează.

    Ca cetăţean, puţin mă interesează că domnul Funeriu este al n-lea "pedelist" care spune despre Viorel Hrebenciuc că este "hot si manipulator", dar m-ar interesa dacă ar avea o viziune în a transforma, de exemplu, învăţământul în educaţie. M-ar interesa de exemplu să ştiu de la domnul Funeriu dacă consideră necesar ca un absolvent de liceu să cunoască tainele calcului integral... dat fiind că 99% dintre cei care fac o facultate reînvaţă calculul integral dacă au nevoie de el şi 99% dintre ceilalţi nu folosesc niciodată în viaţă calculul integral. Pentru astfel de analize, astfel de proiecţii, astfel de cunoaştere a societăţii şi nevoilor pieţei intelectuale, este necesară ceva mai multă minte decât să adaugi nişte epitete la diferite personaje "atinse de deochi" de atâta pomenire în politică. Văzându-l pe domnul Funeriu atingând subiectul Hrebenciuc, l-am văzut pe profesorul Petrini plecând cu echipa la deratizare...

    RăspundețiȘtergere
  17. PS:
    Spunea Petrini...
    "Ce ar fi totuşi să scriu o carte şi să nu cad atît de jos? Dar ce carte puteam scrie în starea de spirit în care mă aflam? Doar o carte care s o exprime, această stare de spirit. Schopenhauer se întreabă în Aforisme: ce repre¬zintă cineva? (un om!) Ce reprezentam eu, dacă accep¬tam să mă duc la deratizare?...
    Există în limba rusă două cuvinte care au căpătat, după mine, semnificaţii noi: nicevo (nimic) şi sil (putere) .Dostoievski a meditat primul asupra lor, şi în Demonii s a înspăimîntat de ceea ce puteau ele să însemne pentru oameni, dacă Piotr Ştefanovici Verhovenski ar fi ajuns la putere şi Stavroghin (prinţul Harry), stăpînul Rusiei. Nihilism!
    Toţi oamenii, nu numai ruşii, se nasc cu puţin nihilism în ei: este partea de revoltă iraţională a fiinţei umane împotriva puterii condiţiilor care o înlănţuie încă din faşă şi nu o eliberează decît în moarte. La ce bun atunci totul? "
    (Marin Preda - Cel mai iubit dintre pământeni)

    RăspundețiȘtergere
  18. "...m-ar interesa dacă ar avea o viziune în a transforma, de exemplu, învăţământul în educaţie"

    Un simplu search pe site-ul Parlamentului v-ar satisface setea de adevar (inregistrarea audierii lui Daniel). Daca va este intr-adevar sete...

    S.

    RăspundețiȘtergere
  19. Cu siguranta cei care au murit acum 20 de ani s-au jertfit pentru ca tara sa fie condusa de un fost membru PCR, un individ care a fost reprezentantul regimului comunist la Anvers (cu siguranta ca nu avea nicio legatura cu securitatea), de cel care, de la bordul navei amiral a flotei comuniste, trimitea scrisori de felicitare familiei Ceausescu, de cel care cu cateva luni inainte de moartea lor devenea membru al guvernului Dascalescu, recomandat pentru functia de Director General de Elena Ceausescu, de cel care avea sa-si impuna beizadeaua in functii politice generos remunerate, de cel care, in cel mai pur stil comunist si in detrimentul tinerilor care aveau acest drept, avea sa-si semneze repartitia pentru o vila nerevendicata, de cel care oferea sefia SRI sotului sefei de cabinet numai pentru ca asa dorea sufletelul acesteia, de catre personajul care infiinteaza un minister pentru a-l face cadou metresei blonde. Asta si-au dorit, pentru asta au murit, de-asta vor mai muri odata.

    RăspundețiȘtergere
  20. http://satirikon.wordpress.com/

    RăspundețiȘtergere
  21. Intrebare pentru intelectualul funeriu:
    De ce idolul dumneavoastra nu a dat mana cu Emil Constantinescu, conducatorul moral al Pietei Universitatii, exponentul anticomunismului, fost presedinte al Romaniei sustinut de Timisoara si timisoren ? Nu cumva are dreptate (inca odata) Crin Antonescu atunci cand, referindu-se la acest moment, spune ca basescu a avut un comportament de boschetar ? Sau poate ca nu... faceti dumneavoastra calculele si lamuriti-ne.

    RăspundețiȘtergere
  22. ''Era un minim de ce puteam eu face după ce am aflat că primul meu coleg de bancă a murit la Revoluţie.'' Domnu' Funeriu, poate ne spui totusi de ce nu puteai sa te duci in alta zi in Piata Universitatii, in memoria colegului dumitale? Cum de te-a apucat melancolia exact in momentul contramanifestatiei pedeliste?

    RăspundețiȘtergere
  23. @atreides: Pentru ca, si ma mir ca nu ai atata minte, in pta. Univ se scanda impotriva comunismului.Iar acel om si-a dat viata pentru a lupta impotriva comunistilor.Eu n-am avut de-a face cu revolutia dar asta nu ma impiedica sa ascult acum si sa mi se scoale parul pe mine"imnul golanilor". Iar daca as fi fost in Buc si singur de eram tot mergeam in pta. Univ cu boxele dupa mine.Decat sa faci ancheta asta penibila mai bine i-ai da o palma lu' Ponta al vostru.Timisoara nu-i a voastra !!!

    RăspundețiȘtergere
  24. @ Anonim 03 decembrie 2009 00:03
    Acolo nu este o viziune, este aplicarea unui program de guvernare. Dar mă bucur că aţi fost interesat de problema educaţiei şi aţi urmărit audierile.
    Eu vorbeam despre schimbări cu adevărat substanţiale cum ar fi trecerea adevărată de la învăţământ la educaţie.
    Poate dumneavoastră nu ştiţi, dar la început de secol XX în România nu se învăţa limba franceză, se studia literatura franceză. Adică, pe lângă limbaj şi gramatică, se studiau şi principalele opere ale Franţei, subtilităţi de exprimare, actul cultural francez. Desigur, totul în limba franceză, facilitând nu numai folosinţa limbii franceze dar şi accesul la modelul cultural francez. Proleteducaţia, stimulată de modelul educaţional occidental "pe felii înguste şi competente" şi dorind să îndese în copii, pe cât posibil, toate feliile înguste sub numele generic de "cultură generală", a făcut trecerea de la formarea umană la capacitarea umană cu informaţii. Astfel s-a ajuns la o listă de date ce trebuiesc acumulate şi mai puţin la dezvoltarea gândirii şi spiritului uman. Nici măcar notarea profesorilor, când dau diferitele examene, nu are la bază nici bogăţia lor spirituală şi nici capacitatea de a transmite discipolilor spirit şi înţelepciune... totul este cuantificat de învăţarea informaţiei. Diferenţa este că învăţământul are un manual şi un sistem de predare care te învaţă ce a vrut să spună dl. Eminescu în Luceafărul, educaţia îţi ocroteşte lectura, asistată de profesor, a unei cât mai mari părţi din opera emineseciană lăsându-te să ai propriile păreri (adică admite că poţi avea păreri diferite de cele oficiale, fără să se supere nimeni). La fel, dacă deschideţi orice manual de istorie, veţi vedea că este o listă de întâmplări (persoane, date, locuri) umplute cu ceva informaţie colaterală. Istoria înseamnă tocmai înţelegerea "dedesubturilor", acolo este frumuseţea ei, nu reţinerea de date. La geografie... nu ştiu dacă încă mai este aşa, dar eu aşa am învăţat... se învăţau pe dinafara mii de localităţi, trebuia să desenezi masivele muntoase, unde se face iută, ce industrie este la Galaţi. Geografia ar trebui să fie ca o călătorie, să-şi dezvolte nevoia de a umbla, de a vedea... Nu mai vorbesc despre filosofie, pentru că este absurd să te chinui ani de zile să înveţi ce au spus alţii fără să ai capacitatea de a filosofa măcar un pic... La ce mai foloseşte să înveţi ce spune Aristotel sau Platon dacă nu ai ajuns deja singur la acele concluzii.
    Nu, domnule anonim, Educaţia în România încă nu a avut o viziune pentru societatea românească, pentru copii români, pentru oameni, învăţământul în România nu s-a gândit până acum decât la profesori, la la normele lor, la modurile de atestare, examene... Oricât s-ar vorbi pe gură de bunele intenţii ale politicii, pentru calitatea produsului sistemului condus de ministerul educaţiei nu a vorbit absolut nimeni. Cine a intrat pe porţile anului pregătitor, trebuie să alerge contra cronometru până termină orice contact cu învăţământul. Eu mi-aş dori o educaţie cu 20 de ani sabbatici în care fiecare să se clădească, cărămidă cu cărămidă, pentru a nu mai face armate de oameni, ci individualităţi. Din păcate, "politica te vrea prost!". Tocmai ce am trăit trecerea de la 12 clase la 10 clase fără a ne gândi cine sunt cei care se opresc la 10 clase, unde anume se regăsesc ei în societate...

    RăspundețiȘtergere
  25. Am o rugăminte către cei care se doresc Anonimi. Puteţi să puneţi nick-ul Anonim1, Anonim2... Personal îmi este greu să reţin, după stil, cine ce spune.

    RăspundețiȘtergere
  26. @ Bibliotecaru

    Daca ati fi citit cu (mai multa) atentie postarea, ati fi remarcat un "S." cu care imi semnam randurile.. si poate ati fi oferit un raspuns (mai) la obiect.

    Marturisesc ca nu inteleg acest mod de a purta o discutie... ce trebuie sa fac eu acum? sa dau un raspuns lungului sir de evidente pe care v-ati obosit sa-l compuneti?!...

    Perfect de acord cu tot ce ati scris, domnul meu! Cred insa ca atunci cand pledati pentru "Educatie" as opposed to "Invatamant" va situati departe de realitatile... invatamantului romanesc actual.
    Va voi spune doar atat: am plecat din Romania in momentul in care am dat peste prima generatie de studenti in anul I (intr-o facultate care se doreste a cuprinde spuma Romaniei) care imi inmanau cu zambetul pe buze referate cu greseli gramaticale grosolane (nu discutam de modul de compunere al unei expuneri, topica frazei, logica, etc.).

    Asa ca... inainte de a face Educatie, haideti sa rezolvam problema Invatamantului. Pentru ca pana una alta, nu poti cere agramatului sa sanctioneze agramatismele lui Vanghelie sau fracturile de logica ale unui Becali, let alone sa-i savureze pe Platon sau Plesu.

    P.S. Stiti ce i s-a reprosat lui Daniel (hors concours)? ca si-a permis sa critice Invatamantul (universitar) romanesc! Nimeni n-a suflat o vorba despre educatie... the devil is in the details, isn't it!?
    :)

    S.

    RăspundețiȘtergere
  27. Logoree, numele tau e Bibliotecaru.

    Va rog, semnati-va in clar, ca vrea sa va raspunda tuturor.

    RăspundețiȘtergere
  28. @ victor L
    :)
    Vă asigur că verbal mă exprim extrem de puţin, aproape deloc. :D Poate manie (mânie) epistolară? Sunt oameni politici care fac colecţia scrierilor de pe blog şi le publică. Nu ştiu sigură, dar s-ar putea ca mania mea epistolară deja să se fi înscris în specie literară şi să fi contribuit la scrierea cărţilor lor, nu-i aşa? ;)
    De ce nu vă relaxaţi un pic?

    RăspundețiȘtergere
  29. @Anonim S
    """"Va voi spune doar atat: am plecat din Romania in momentul in care am dat peste prima generatie de studenti in anul I (intr-o facultate care se doreste a cuprinde spuma Romaniei) care imi inmanau cu zambetul pe buze referate cu greseli gramaticale grosolane (nu discutam de modul de compunere al unei expuneri, topica frazei, logica, etc.)."""

    Nu cumva se spune corect: "modul de compunere a unei expuneri"? Sau ati copiat fraza dintr-un referat al unuia dintre fostii dvs. studenti?
    Asta a propos de motivele ce v-au determinat sa parasiti tara si de nivelul universitarilor din tara. De studenti ce sa mai vorbim......
    :)

    RăspundețiȘtergere
  30. @ Ilinca

    Ii arati... inocentului luna si el se uita la deget.

    Dar nu pot decat sa salut insistenta cu care tineti sa ne re-amintiti care va sunt limitele.

    RăspundețiȘtergere
  31. @Anonim {03 decembrie 2009 21:14 }
    Inca nu v-a spus nimeni ca nu-i frumos sa arati cu degetul?
    Deh, fiecare cu educatia pe care a primit-o.....
    Probabil si dvs. ( ca si domnul S) faceti parte din categoria "succesuri".

    RăspundețiȘtergere
  32. Felicitari dumneavoastra, Domnule Funeriu, dar si oamenilor care inca mai au principii! Aici este declaratia Domnului Caramitru, care ramane o personalitate a culturii romanesti. http://fm.realitatea.net/i-caramitru--nu-vreau-sa-fiu-asociat-cu-psd--demisionez-din-conducerea-pntcd-_2875.html

    RăspundețiȘtergere
  33. @ilinca

    Cred ca ar fi mult mai util sa va consumati energia corectand textele tovarasilor postaci cu care va sincronizati (atat de inocent!) interventiile pe diferite bloguri!
    Mi-ar fi mult mai usor sa ignor miasma de "garantat Vanghelie" cu care sunt contaminate (printr-o nefericita proximitate, fara doar si poate)...

    S.

    RăspundețiȘtergere
  34. @anonimul S

    Chiar nu realizati cat ati fost de ridicol in acea postare in care scriati despre greselile gramaticale ale studentilor, facand la randul dvs. o asemenea greseala?
    Mai mult decat atat: sa va aratati dezgustat de acest fapt si sa mai si spuneti ca asta a fost un motiv de a pleca din tara, mi s-a parut de-a dreptul ilar!
    Un fel de rade ciob de oala sparta.....
    Hai, adunati-va cioburile si orgoliul ranit si mai ziceti ceva de Vanghelie. Macar la capitolul gramatica si sigur aveti puncte comune cu acesta.

    RăspundețiȘtergere
  35. @ anonim ilinca

    :))

    Doamna,
    Mai incercati dupa 7 Decembrie, cand sper ca veti ajunge sa depasiti conditia de latrau cu staif al garantatilor Vanghelie.

    S.

    RăspundețiȘtergere
  36. @anonim S

    Credeti ca o persoana inteligenta si corecta ce citeste acest schimb de mesaje rade de dvs. sau de mine?
    Cine este demn de mila? Nu cumva un biet agramat, culmea, ce se "da" si universitar si mai are si tupeul sa critice! Domnule S. indiferent de opiniile politice pe care le aveti, a jigni aiurea in tramvai asa cum o faceti dvs si a va arata superioritatea prin greseli gramaticale nu arata decat cat sunteti de limitat.
    Stiu ca va doare ca v-ati facut de ras ( am ras in hohote cand v-am citit postarea aceea buclucasa si nu numai eu, va asigur!). Un om inteligent ar fi recunosc ca a facut o greseala si si-ar fi cerut scuze, nu mie, ci celor pe care i-a jignit cu pseudo-superioritatea afisata. Dar dvs. nu sunteti decat un biet frustrat iar insultele dvs. nu-mi provoaca decat sila. Si multa mila.....
    Cat despre 7 decembrie, va bucurati degeaba: indiferent care din cei doi gugustiuci va castiga finala, de fapt aproape toata lumea va pierde. Singurii care vor gasi ceva pozitiv si vor avea niste avantaje vor fi "fripturistii" unuia sau altuia. Dar, cum spuneam, sunteti prea limitat ca sa realizati acest lucru.

    PS Vreti sa verificati daca am facut vreo greseala gramaticala, domnule "universitar"?

    RăspundețiȘtergere
  37. @ anonim ilinca

    Indrazniti sa-mi vorbiti de penibil in conditiile in care stabiliti un nou record in domeniu prin obstinatia cu care brodati pe marginea unei (unice) greseli din goana tastaturii, deturnand astfel fara nici o jena tema unei discutii!??

    Indrazniti sa-mi vorbiti despre insulta in conditiile in care practic toate interventiile dumneavoastre pe acest blog (si nu numai) n-au fost altceva decat jigniri gratuite, mitocanie frumos ambalata, impertinente nedemne de statutul de intelectual pe care vi-l arogati!?

    Va deranjeaza apelativul "latrau"!?? Dumneavoastra l-ati patentat! Eu nu fac altceva decat sa (v-)il aplic respectand strict definitia contextuala pe care ati furnizat-o!


    Jesus!!! Am ajuns sa-mi pierd vremea cu toti gramaticii cu diploma esuati in narcisism maladiv...
    S.

    RăspundețiȘtergere
  38. @anonimul universitar agramat

    Nu inteleg de ce va enervati asa! Asta sunteti, acceptati-va si nu va mai visati cine stie ce intelectual fin......
    Sa le luam pe rand.
    1) Nu este o greseala "din goana tastaturii" ci pur si simplu un dezacord . Nu va mai imbatati cu apa rece. Greselile "din graba" sunt altele si os titi foarte bine dar "capra raioasa tine coada sus".
    2) Nu greseala dvs. gramaticala deranjeaza ( oricui i se poate intampla) ci contextul in care ati facut-o. Recititi-va postarea , poate intelegeti ridicolul situatiei. Va plangeti de nivelul gramatical slab al studentilor ( motiv , vezi Doamne! sa parasiti tara) si in aceeasi fraza faceti un dezacord de toata frumusetea! De rasul curcilor, domnule universitar! Asta m-a deranjat nu greseala in sine. Ca sa va conving, in postarea " Interesul national" D. Funeriu face si dansul un dezacord de toata frumusetea. L-am remarcat imediat dar nu am zis nimic, pentru ca efectiv, este doar o greseala. Nu vorbeste in aceeasi postare, cu mult dispretz, de greselile gramaticale ale altora, asa cum faceti dvs. Ati inteles poate unde este ridicolul situatiei.
    3)Pentru informare, ultimele ore de gramatica le-am facut in clasa a 8-a.
    4) Cat despre apelativul "latrau" cred ca puteti sa va imaginati cam cat conteaza venind de la cineva cu nivelul dvs. Sincer, nu credeti ca v-ati ridiculizat destul pe ziua de azi? Putina demnitate domnule universitar!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Oldies and Goldies

Homeschooling: inginerie socială, nicidecum alternativă educațională

Cum să iei două Nobeluri fără bac, scriind și articole științifice greșite? Și să mai și mergi din arest direct la balul președintelui SUA

Cum e cu latinitatea Limbii Române (text scris de tata, adică de Ionel Funeriu)

Mica mea mare răfuială cu unii „lideri de opinie”: sunteți și voi vinovați

Adevărul despre aberația auxiliarelor: despre imbecilitatea agresiv-distructivă din România