Apel către presa centrală și locală din România


Miza înscrierii copiilor la școală, la clasa pregătitoare, este o miză națională, dincolo de clivaje politice. Dovadă este faptul că guvernarea actuală a menținut neschimbate prevederile puse în practică în mandatul meu, în ciuda luptei politice și în ciuda declarațiilor belicoase.

Solicit întregii prese din România să trateze acest subiect cu toată atenția și să sprijine orice campanie de înscriere a copiilor la școală organizată de structurile abilitate. Actuala guvernare și-a schimbat substanțial poziția în fața argumentelor experților, ceea ce este de remarcat.

Motivul principal al apelului este că am observat deja în mass media aproximări de natură să inducă în eroare opinia publică. Având în vedere că acest proces implică peste 400.000 de părinți, este esențial ca ei să fie informați exact și fără echivoc.

Solicit presei să prezinte, întocmai, mai ales articolele 5 și 6 ale metodologiei, care stabilesc:

1) OBLIGATIVITATEA înscrierii în clasa pregătitoare a tuturor copiilor care au împlinit 6 ani până la data de 31 august 2013, inclusiv.

2) În mod excepțional, și doar în acest an de tranziție, POSIBILITATEA înscrierii în clasa I a copiilor care nu au fost înscriși anul precedent în învățământul primar și care împlinesc 7 ani până la data de 31 august 2013 inclusiv.

3) POSIBILITATEA înscrierii în clasa pregătitoare a copiilor care împlinesc 6 ani între 1 septembrie 2013 și 31 decembrie 2013, în urma evaluării specialiștilor. În cazuri excepționale, și în urma consilierii profesioniste, OM 3434/2013 stabilește că POT să fie înscriși la clasa pregătitoare și copii care împlinesc 6 ani după 31 decembrie 2013. Cu titlu de informație, în anul școlar 2012-2013, 28 de copii de 4 ani au fost înscriși la clasa pregătitoare.

Este importantă și informația că școlile au obligația de a organiza „Ziua porților deschise” pentru ca părinții să poată observa, la fața locului, situația reală. 90% dintre părinții copiilor care au parcurs clasa pregătitoare sunt mulțumiți sau foarte mulțumiți.

Este remarcabil pentru România că o măsură care și-a dovedit utilitatea este păstrată de la un guvern la altul. Desigur, sunt și lucruri perfectibile în actuala metodologie dar esența este continuarea clasei pregătitoare așa cum ea a fost gândită de experți încă din anul 2002. Suficient și inutil i-au stresat politicienii în inconștiența lor pe părinți, prin declarații iresponsabile. Contez acum pe dumneavoastră pentru o informare exactă, bazată pe actele emise de Ministerul Educației Naționale și nu pe zvonistică.


Mulțumind experților și cadrelor didactice implicate în organizarea clasei pregătitoare,
Cu respect,

Daniel P. Funeriu



OM 3434/2013

Art. 5. - (1) Părinții, ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2013 inclusiv, au obligația de a înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare, în conformitate cu prevederile legii și ale prezentei metodologii.
(2) Prin excepție de la prevederile alin. (1), pentru anul școlar 2013-2014, părinții, ai căror copii nu au fost înscriși în învățământul primar în anul școlar 2012-2013 și împlinesc vârsta de 7 ani până la data de 31 august 2013 inclusiv, pot înscrie, la cerere, copiii în învățământul primar, în clasa I, în conformitate cu prevederile prezentei metodologii.
(3) Inspectoratele școlare și unitățile de învățământ au obligația de a asigura permanent informarea și consilierea părinților referitor la prevederile legii și ale prezentei metodologii în ceea ce privește înscrierea copiilor în învățământul primar. Persoanele care răspund la întrebările/solicitările părinților au obligația de a cunoaște aceste prevederi, precum și opțiunile pe care le au părinții privind alegerea nivelului de clasă sau a unității de învățământ în care își pot înscrie copiii și trebuie să poată oferi detalii referitoare la conținutul activităților educaționale care se desfășoară în clasa pregătitoare, la abordarea didactică, la organizarea programului școlar etc. Consilierea se face având în vedere, cu prioritate, interesul educațional al copilului.

Art. 6. - (1) Părinții ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2013 inclusiv, pot să-și înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare, dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare.
(2) Înscrierea copiilor menționați la alin. (1) în clasa pregătitoare se face la solicitarea scrisă a părinților, dacă evaluarea dezvoltării psihosomatice a acestora, făcută de specialiști, atestă pregătirea copiilor pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare.
(3) Părinții copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2013 inclusiv care nu optează pentru înscrierea copiilor lor în clasa pregătitoare în anul școlar 2013-2014 sau ai celor pentru care evaluarea menționată la alin. (2) arată că dezvoltarea psihosomatică nu poate asigura parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare își vor înscrie copiii la grădiniță, în grupa mare.
(4) În cazul în care există solicitări de înscriere în clasa pregătitoare a copiilor care împlinesc 6 ani după data de 31 decembrie 2013, inspectoratele școlare/unitățile de învățământ vor consilia părinții privind nevoia de a lua decizii în interesul educațional al elevului și îi vor informa că solicitarea nu poate fi soluționată decât în situația în care evaluarea dezvoltării psihosomatice atestă pregătirea copilului pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare. In cazul în care rezultatul evaluării arată că dezvoltarea psihosomatică nu poate asigura parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare, copiii vor fi înscriși în grupa mare din învățământul preșcolar. Rezultatul evaluării nu poate fi contestat.

Comentarii

  1. Ma alatur dumneavoastra in acest demers de sustinere a clasei pregatitoare citand opinia unei invatatoare cu multa experienta: "Este extraordinar ca s-a infiintat clasa pregatitoare pentru ca inainte de asta era foarte greu sa ai clasa I. Pur si simplu copiii veneau la scoala ca niste urangutani: nu aveau deprinderi elementare, insa stiau sa se bata si sa se injure". Personal, nu am auzit pe nimeni care sa aiba argumente impotriva clasei pregatitoare. Suntem datori cu totii sa dam aceasta sansa copiilor Romaniei.
    In alta ordine de idei, cer Ministerului Educatiei sa publice lista cadrelor didactice care nu au studii legal recunoscute si care, in pofida acestui fapt, au putut sau pot sa-si dea definitivatul si care sunt platite ca si personal calificat.
    Cele bune

    RăspundețiȘtergere
  2. Clasa pregatitoare, in speta pentru cei care au cercetat problematica si importanta ei, este o initiativa care trebuie aplaudata. Referitor la declaratia doamnei "cu multa experienta" in ceea ce priveste copiii "urangutani"...remarc o contradictie de termeni in parerea dvs, dna M.Pippa. Cu regret inteleg ca toti copiii care au intrat pana in 2012 in clasa pregatitoare, frecventau sau nu, o gradina zoologica, denumita formal GRADINITA, supravegheati sau nu, de niste ingrijitori, denumiti ironic EDUCATOARE. Clasa pregatitoare nu a fost introdusa ca sa excluda gradinita sau importanta ei, ci ca sa faciliteze trecerea copiilor spre scolaritate, si pentru prelungirea invatamantului obligatoriu. Gradinita este intr-un final,unul dintre mediile educationale esentiale pentru copii. Nu o priviti ca pe o gradina zoologica, ci mai degraba ca pe un parau din care bei apa proaspata, pentru a-ti continua itinerariul spre varful muntelui. Unii mor de sete pana sa ajunga... si atunci?

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Oldies and Goldies

Homeschooling: inginerie socială, nicidecum alternativă educațională

Cum să iei două Nobeluri fără bac, scriind și articole științifice greșite? Și să mai și mergi din arest direct la balul președintelui SUA

Cum e cu latinitatea Limbii Române (text scris de tata, adică de Ionel Funeriu)

Mica mea mare răfuială cu unii „lideri de opinie”: sunteți și voi vinovați

Adevărul despre aberația auxiliarelor: despre imbecilitatea agresiv-distructivă din România