Europa, Francois Fillon, Jean-Claude Juncker şi România

La congresul Partidului Popular European de la Varşovia din acest an m-au impresionat două discursuri. Cel al lui Francois Fillon (premierul Franţei) şi cel al lui Jean-Claude Juncker (premierul Luxemburgului). Ambele discursuri au avut doza ideală de anvergură, idei noi, generozitate şi realism. Un plus de anvergură pentru Juncker şi un plus de precizie pentru Fillon. Am avut impresia atunci că ambele discursuri sunt mai mult decât circumstanţiale şi că de fapt ele reprezintă "une profession de foi". Fillon mi-a părut că se pregăteşte ca o alternativă la Barroso iar Juncker se poziţiona clar pentru postul de "Preşedinte UE". Admiraţia mea pentru Juncker mă face să sper că el va avea un rol proeminent în noua arhitectură UE. Aştept cu nerăbdare şi numirea "Ministrului de Externe" al UE, cărţile fiind în acest moment foarte amestecate.

Europa are nevoie de figuri noi care inspiră cetăţenii Uniunii şi nu de figuri expirate care caută sinecuri politice. Intrarea în vigoare a tratatului de la Lisabona este un bun moment pentru a începe o politică europeană alta decât cea a elefanţilor. Numirile esenţiale care vor avea loc probabil astăzi vor da un semnal puternic în ceea ce priveşte direcţia UE pe o bună perioadă de timp. Din punctul meu de vedere ar fi un mare păcat dacă s-ar ajunge ca cei numiţi să reprezinte "cel mai mic numitor comun". Ar fi un extraordinar semn de slăbiciune pentru UE. România are o carte importantă de jucat astăzi, nu doar prin propunerile pentru comisar cât şi prin atitudine.

PS: Un articol într-o directie similara din Spiegel Online.

Comentarii

 1. Criza politicasi economica fac sa fim ultimi in
  U.E.in multe domenii.Sant mai multe cauze:Consti
  tutia,nu exista o separare clara a puterilor in Stat,TVNationala este aservita si condusa politic,un Parlament ineficient si o Justitie asa cum o considera U.E.Doar dupa ce se vor lamuri si perfectiona aceste detalii vom putea sa spunem si sa predindem ca santem Europeni.

  RăspundețiȘtergere
 2. De ce oare primarii "lor" pot fi intelectuali de substanţă şi nuanţă în timp ce primarii "noştrii" reprezintă, în cele mai multe cazuri, nişte munţi de politicianism ieftin şi şmecheri din parcarea goală. Ce anume au ei şi noi nu avem, de ce nu putem genera şi noi oameni care au o raţiune şi principialitate superioară?

  Domnule Funeriu, sunteţi implicat în educaţie, sunteţi şi un intelectual aflat în zona vârfului societăţii româneşti. Dumneavoastră cum vă imaginaţi generarea unor produse de top intelectual în cazul României, produşi care să ajungă în posturile cheie de conducere a României.

  RăspundețiȘtergere
 3. Astazi presedintele vine cu o decizie importanta pentru noi de la Bruxelles

  RăspundețiȘtergere
 4. Ma bucur ca ati abordat aceasta tema. Va propun si
  http://patrascudan.wordpress.com/2009/11/19/578/
  Este vorba de o analiza a mea in care am incercat sa sintetizez cat mai multe informatii.

  RăspundețiȘtergere
 5. Van Rompuy... oarecum de anticipat.
  Dar Ashton in locul lui Blair!??...
  De unde pana unde?

  S.

  RăspundețiȘtergere
 6. Doi insipizi, incolori si inodori: van rompuy si aston. European Union isi schimba numele in Turkish Delight.

  RăspundețiȘtergere
 7. Presedintele Europei ales in cel mai mare secret ( cu usile inchise) si " a main levee"!
  Frumoasa democratia europeana!
  Bine ca nu cei de afara nu au trebuit sa astepte aparitia fumului alb sau negru....

  RăspundețiȘtergere
 8. Poate ca unora le e acceptabila democratia chineza ori cea ruseasca.

  RăspundețiȘtergere
 9. Decât archivarul Martin SCHULZ oricine altul din PPE !

  Cordialement

  RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Oldies and Goldies

Homeschooling: inginerie socială, nicidecum alternativă educațională

Cum să iei două Nobeluri fără bac, scriind și articole științifice greșite? Și să mai și mergi din arest direct la balul președintelui SUA

Cum e cu latinitatea Limbii Române (text scris de tata, adică de Ionel Funeriu)

Mica mea mare răfuială cu unii „lideri de opinie”: sunteți și voi vinovați

Adevărul despre aberația auxiliarelor: despre imbecilitatea agresiv-distructivă din România