Anotimpurile politice: mic curs de politică

Dragii mei: în politică există două anotimpuri. Anotimpul "post alegeri" şi anotimpul "pre alegeri" (preelectoral).
  • Dacă în urma alegerilor guvernezi, în anotimpul "post alegeri" faci schimbările mari. În anotimpul "pre alegeri" comunici deştept, arătând beneficiile schimbărilor operate. 
  • Dacă eşti în opoziţie, imediat după pierderea alegerilor razi tot ce a fost sursă a eşecului, te repoziţionezi doctrinar şi tehnic, aduci oameni şi idei noi şi structurezi partidul. În anotimpul "pre alegeri" mergi la luptă cu echipa şi ideile astfel pregătite, orice turbulenţe interne legate de componenţa echipei, comportamente publice sau neclaritate docrinară sau tehnică fiind mortale. În perioada preelectorală trebuie să îmbraci frumos ideile corecte pe care le-ai produs şi să prezinţi bine oamenii cu care defilezi. Până acum, pentru că am fost în anotimpul "post alegeri", am criticat sever PNL, USR, PLUS şi PMP pentru că nu au avut poziţii doctrinare coerente, nu au venit cu soluţii tehnice suficient de convingătoare, nu au adus suficienţi oameni care să rupă gura târgului. 
Concret:
  • PNL nu s-a debarasat de USL şi USLişti, nu s-a poziţionat doctrinar suficient de limpede (spune că e de dreapta dar vine cu propuneri de stânga), a reşapat vechiul şi îl prezintă ca nou, nu a generat o dinamică a a partidului în teritoriu care să izvorască din entuziasm. PNL are doar moşternirea unor primari remarcabili, fără ca experienţa lor politică să fie articulată la nivel central. 
  • USR e fluid doctrinar, nu are soluţii tehnice clare, ci doar chestii care sunt sexy pe facebook dar fără valoare practică şi nu are o resursă umană semnificativ îmbunatăţită faţă de 2016. A reuşit, fără doar şi poate, să se structureze la nivel de partid şi să genereze entuziasm trupelor lor. Nu îmi e clar dacă alianţa cu PLUS, aparent defavorabilă USR, nu va reduce mobilizarea. 
  • PLUS nu are doctrină, oamenii din prima linie sunt vulnerabili pentru că nu sunt nici noi şi nici nu pot pune pe masă un bilanţ respectabil, au zero structuri, zero program. Au însă un lider cu bilanţ, respectabilitate şi notorietate. Au reuşit o scamatorie politică unică, călătorind fără bilet în autobuzul USR, legitimând întrebarea: "de ce aţi făcut un partid dacă la primele alegeri candidaţi în alianţă?". 
  • PMP a rămas un partid al cărui argument este "îl avem pe Băsescu" care pare inoxidabil. Are structuri în teritoriu dar nu a prezentat idei "out of the box" şi în afară de achiziţiile din 2016 nu a adus oameni noi remarcabili. 
Pentru că eram în anotimpul "post alegeri" am considerat că cei din opoziţie, dacă sunt deştepţi, iau aminte la ceea ce spun şi îndreaptă. Altfel spus, nu i-am criticat de dragul de a-i critica. 

Iată însă că tocmai am trecut din anotimpul "post alegeri" în anotimpul preelectoral. De acum e puţin probabil ca partidele din opoziţie să mai adauge ceva muşchi la corpul lor şi, aşa cum sunt ei, tot mai puţin toxici ca psd sunt. Eu unul voi înceta să îi critic pentru că din acest moment orice critică la adresa lor îi slăbeşte. 

Le doresc să aibă inteligenţa să nu se atace prea tare între ei, să facă tot ce mai pot face pentru a învinge PSD şi Partidul Plagiatorilor Pontişti (care e tot atât de toxic).

Aşadar, succes băieţi!

Comentarii

  1. Convingerea mea este ca la noi este valabila expresia: cei mai destepti si mai capabili sunt intotdeauna in opozitie !

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Oldies and Goldies

Homeschooling: inginerie socială, nicidecum alternativă educațională

Cum să iei două Nobeluri fără bac, scriind și articole științifice greșite? Și să mai și mergi din arest direct la balul președintelui SUA

Cum e cu latinitatea Limbii Române (text scris de tata, adică de Ionel Funeriu)

Mica mea mare răfuială cu unii „lideri de opinie”: sunteți și voi vinovați

Adevărul despre aberația auxiliarelor: despre imbecilitatea agresiv-distructivă din România