Ultimul meu discurs politic

Discurs de candidatură la președinția PMP la congresul PMP din iunie 2014

Dragi colegi, 

Îmi revine plăcuta sarcină să deschid seria celor care și-au propus astăzi să devină primul lider ales al proiectului poitic inițiat de Traian Băsescu.

Misiunea noastră politică este să continuăm ceea ce a început Traian Băsescu, și asta poate fi sintetizat în:

a) continuarea reformei statului: justiție, educație, sănătate, fiscalitate, infrastructură: 5 mari domenii ale statului care trebuie scoase din mâinile mafiilor transpartinice și întoarse către cetățean

b) continuarea integrării euroatlantice

c) axa Londra Washighton

Misiunea liderului MP este să dea partidului credibilitatea maximă că putem face lucrurile astea, nu pentru noi, ci pentru cetățenii României.

În anii ăștia petrecuți împreună, Traian Băsescu ne-a învățat un lucru: istoria unei competiții politice nu este niciodată scrisă dinainte.

Dragi colegi,

această competiție nu este despre găsirea răspunsului la întrebarea care dintre Papahagi, Udrea sau Funeriu este cel mai cel. Această competiție este despre credibilitatea răspunsurilor pe care, începând de mâine, trebuie să le dăm cetățenilor României. Trebuie să avem fața către partid, către membrii partidului, dar cel mai important este să avem fața către români, și prin asta trebuie să fim „partidul altfel”: prin faptul că în fiecare secundă avem de spus fiecărui român, ceva important pentru el și familia lui, nu doar un slogan.

Ieșim dintr-o campanie electorală în care am avut cu toții de dat răspunsuri la întrebări grele, puse de oameni: întrebări puse fie de jurnaliști la televizor, fie de oamenii de pe stradă. Niciunul dintre noi nu este perfect: Rădulescu nu are 1m80, Vișan, tu ce problemă ai? Ai burtă, Elena e prea blondă în ochii unora, Papahagi e prea intelectual, eu se pare că nu am bacul și cică nici n-aș câștiga concursul „prietenul plagiatorilor”.

Dar când oamenii mă întreabă ce-am făcut în un an de europarlamentar, doi ani de minister și doi ani de consilier prezidențial, nu mi-e rușine să le spun că:

a) 400 de mii de copii au un bacalaureat care valorează ceva

b) că 30 000 de copii sunt în școlile profesionale pe care le-am reînființat, nu pe o cale a eșecului școlar,

c) prin clasa pregătitoare cam 60.000 de copii pe an sunt salvați de la abandon școlar

d) că am adus în România cel mai are proiect de cercetare științifică din istoria sa, laserul de la Măgurele, 500 de milioane de Euro

e) că am încercat să redau universităților onorabilitatea pe care o merită, să curăț România de fabricile de diplome universitare,

le-am mai spus oamenilor că nu sunt captiv mafiilor transpartinice din învățământ și din niciun alt domeniu: că fabricile de diplome pot să-mi mulțumească pentru că, din cauza mea și a bacalaureatului corect, au pierdut 350 de milioane de Euro anual. Nu m-am intimidat în fața niciunei presiuni din partea nimănui, nu am fost și nu voi fi captivul nimănui în afară de intersul omului simplu, de pe stradă.

Dar le-am mai spus oamenilor și că nu putem să le creștem pensiile și salariile dacă România nu devine mai competitivă, dacă România nu devine mai credibilă, dacă ei, oamenii simplii, nu vor avea înțelepciunea să-i aleagă pe cei mai credibili.

Un număr mare de oameni au avut încredere în ceea ce le-am spus în această campanie, un număr mare de oameni mi-au spus: Daniel, domnule ministru, mergeți la partid și spuneți celor de la partid că avem nevoie ca de aer să fiți aproape de noi, cei de jos, nu vă mai certați la televizor și faceți ceva și pentru noi. Că erau pensionari sau mici antreprenori, studenți, muncitori sau medici, oamenii vor să ne uităm către ei, să găsim răspunsuri la întrebările lor să fim „partidul atfel” pentru că dăm aripi românilor le dăm încredere și speranță, acolo unde alții dau minciună și resemnare.

·   Vreau dragi colegi să dăm tot ce avem în noi pentru a crea acea cultură a „Mișcării Populare” care zilnic crește capitalul de încredere din acestă Românie pe care o iubim dar pe care politicienii o distrug sistematic de 25 de ani.

·   Vreau să fim „partidul altfel” care dă onoare unde alții dau minciună, care dă lucruri serioase unde alții dau bășcălie, „partidul altfel” care atunci când le e greu Românilor coboară în stradă lângă ei, nu se ascunde prin platoruri de televiziune în spatele camerelor de luat vederi.

·   Vreau să fim partidul altfel care are siguranța drumului pe care-l ia România dar și modestia de a-l asculta pe cetățean

·   Vreau să fim partidul altfel, ai cărui lideri discută la ședințele de partid despre ce facem pentru oameni nu despre cum ne împărțim funcțiile la ceas de seară și cum „aranjăm noi alegerile”

·   Vreau să fim partidul altfel, al cărui ales, că-i consilier local, că-i deputat sau europarlamentar, lucrează împreună cu oamenii la clădirea de comunități frumoase, nu la distrugerea viselor pe care Românii încă le mai au

·   Vreau să fim partidul altfel, al căru membru știe că dacă e bun, are performanță, va fi promovat, încurajat și nu blocat pentru că nu face parte dintr-un clan

·   Vreau să fim partidul altfel, al cărui lider local nu se teme pentru scaunul său dacă votează la congres cu cel care nu a câștigat majoritatea,

·   Vreau să fim partidul altfel, al cărui membru onest nu trebuie să dea socoteala votului secret pe care îl are de dat,

·   Vreau să fim partidul altfel, al cărui memru onest nu trebuie să fotografieze buletinul de vot cu mobilul

·   Vreau să fim partidul altflel, în care ne simțim bine împreună, nu ne băgăm cuțite pe la spate,

·   Vreau să fim partidul altfle în care ne sprijinim unii pe alții, ne ajutăm unii pe alții în care colaborăm unii cu alții, nu în care ne ferim unii de alții

·   Vreau să fim partidul altfel în care suntem solidari ca frații, în care suntem sufletiști ca oltenii, creativi ca Moldovenii, riguroși ca Ardelenii și bănățenii dar în care suntem cu toții CU FRUNTEA SUS CA TOȚI ROMÂNII

Dragii mei, vă rog să nu-i decepționăm pe Români și vă rog să construim acest partid așa cum îl vor românii! Șefii vin și pleacă, voi rămâneți. Indiferent cine va câștiga astăzi, mai mult decât el sau ea, voi construiți acest partid. Vă rog din suflet: să-l construiți bine, sunt lângă voi să-l construim bine!

Când puneți ștampila astăzi pe buletinul de vot, puneți ștampila pe numele celui care credeți că are credibilitatea, puterea și experiența să construiască un asftel de partid.

·   Lăsați în afara cabinei de vot calculele politicianiste,

lăsați îndoielile și spaimele în afara cabinei de vot și faceți ceea ce ați vrea să facă fiecare român atunci când votează: ascultați-vă conștiința.

·   Când puneți ștampila, votați-l pe cel care vă va ajuta cel mai bine să dați oamenilor explicațiile, dure și nemiloase uneori, pe care vi le cer.

Dacă Românii nu ar fi captivi partidelor tradiționale, viața politică din România ar fi altfel. Partidul nostru trebuie să fie „partidul altfel” pentru că membrii săi nu sunt captivi niciunui interes, niciunui grup, alminteri am fi la fel ca ceilalți. Or „AIASTA NU SE POATE”.

Când puneți ștampila, puneți-o pe cel care credeți că vă va reprezenta cel mai bine în întâlnirile cu Merkel sau cu alți lideri ai Partidului Popular European!

Dragii mei, de aceea Traian Băsescu a câștigat tot timpul: pentru că a avut răspunsurile la toate aceste întrebări pe care i le-au pus românii, pentru că a purtat cu el valorile acestea și pentru că a fost sincer. N-a avut nevoie de echipe sofisticate de piariști sau vraci politici: a fost direct, sincer și a câștigat. Să ținem minte că Traian Băsescu a câștigat pentru că a avut ce spune.

Gândiți-vă că cel sau cea care va câștiga astăzi va coordona efortul pentru prezidențiale. Pe care nu avem voie să-l ratăm.

Dragii mei,

Întotdeauna vor fi oameni nemulțumiți într-un partid. Am văzut că și la noi că se cer celebrele „analize” de după alegeri. Nu e anormal că se cer și astfel de lucruri, important este cum le gestionăm. Vreau să vă spun fără perdea opinia mea:

La acest prim test am performat toți la maxim. Unii cu 20%, alții cu 18%, alții cu 3%, atât s-a putut dar asta nu e vina șefilor de organizație, a listelor sau a vreunui membru. Scorul nu este vina cuiva ci este meritul nostru, al tuturor. Eu nu sunt mulțumit, și vă spun franc, de cele 18 la sută pe care le-am câștigat în Timișoara. Și eu aș fi vrut să facem 15% la nivel național.  Fiind acolo din prima zi la fundație și la partid, știu cât de greu a fost fiecăruia dintre noi: unii și-au neglijat familia, unii finanțele personale, unii businessurile sau carierele. Dar am reușit, la limită, dar am reușit acest prim test colectiv.

Întrebarea este: mâine vom mai reuși? Ne-a trecut glonțul pe la ureche de prea multe ori: prezidențialele din 2004, suspendările din 2007 și 2012, prezidențialele din 2009, parlamentarele din 2008. În decembrie 2012 glonțul ne-a izbit din plin. Încă nu ne-am revenit dar aceste alegeri care au trecut trebuie să reprezinte pentru noi reperul de la care pornim. Congresul de azi trebuie să fie prima zi a recuceririi minților și sufletelor românilor.

Dragi colegi, răspunsul nu este în discursurile noastre, ale celor de la tribună ci în mâinile voastre. În discursurile noastre găsiți totuși ceva: certitudinea că fiecare dintre noi vrea unitate, fiecare dintre noi crede că fiecare dintre voi este important.

Dragii mei, s-a spus că suntem partidul în blugi!

Pentru mine blugii reprezintă ținuta de muncă

Pentru mine Blugii reprezintă simbolul libertății la care visam în adolescența anilor 80 în Timișoara

Pentru mine blugii reprezintă modestia apropierii de oameni

Pentru mine blugii reprezintă rezistența la uzură

În blugii poți să fii demn și în fața succesului sau eșecului

În blugi poți fi și în mocirlă și pe covorul roșu.

Noi, cei de aici de la tribună, v-am arătat prin faptele noastre ce înseamnă partidul altfel pentru noi, v-am spus ce înțelegem prin partidul în blugi.

Astăzi fiecare dintre voi trebuie să dați răspunsul: ce înseamnă partidul în blugi pentru voi? Ce înseamnă „partidul atfel” pentru voi.

Vă iubesc și vă promit că voi fi, lângă voi, oriunde și oricând, cu fruntea sus!

Vreau, în final, să vă mai zic o chestie: mulți colegi mă critică atunci când vorbesc oamenilor despre laserul de la Măgurele ca o mare realizare: ”lasă măi Daniele, că nu știe românul ce e ăla laser” îmi spun ei. 

Să vă spun eu ce e laserul: e ceva luminos, care merge drept înainte și trece prin orice! Fix așa trebuie să fie și partidul ăsta: laser frate! Vă garantez că așa va fi dacă eu vă voi fi președinte!

 


Comentarii

  1. Buna ziua, ma intrebam ce parere aveti despre aceste afirmatii ce va mentioneaza din articolul http://www.contributors.ro/administratie/despre-eli-np-sau-cum-se-ambi%c8%9bioneaza-romania-sa-piarda-25-de-euro-milioane-pe-an/

    Daca ceea ce e prezentat in articol e fie si pe jumatate corect, este de-a dreptul revoltator. Poate aveti mai multe de spus, ar fi interesant, cred, de a afla o alta parere.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Oldies and Goldies

Homeschooling: inginerie socială, nicidecum alternativă educațională

Cum să iei două Nobeluri fără bac, scriind și articole științifice greșite? Și să mai și mergi din arest direct la balul președintelui SUA

Cum e cu latinitatea Limbii Române (text scris de tata, adică de Ionel Funeriu)

Mica mea mare răfuială cu unii „lideri de opinie”: sunteți și voi vinovați

Adevărul despre aberația auxiliarelor: despre imbecilitatea agresiv-distructivă din România