Greva profesorilor în Franţa





Umblând zilele astea prin sertarul cu amintiri am dat peste carnetul meu de note din clasa a XII-a din Franta. 1988-1989... De fapt carnetul de note este o foaie (în imaginea de mai sus) pe care fiecare profesor înscria la finalul trimestrului media şi o apreciere. Ce se poate remarca:

1) numărul redus de materii

2) notarea foarte severa (la fizică-chimie de exemplu profesorul mă caracteriza ca fiind "excelent" dar aveam media 16/20 adica un biet 8...)

3) În dreptul unor materii în locul notei apare "NTM". M-am tot gândit ce însemna acest lucru, cu atât mai mult cu cât NTM este un grup de golani transformaţi în raperi din anii 90 şi abrevierea NTM este consacrată pentru "Nique Ta Mere" (francofonii înţeleg că nu putea să fie vorba despre asta...). Până la urmă mi-am amintit: înseamnă "Note Transmise au Ministere"! Ce se întîmplase? Profesorii de liceu făceau grevă dar pentru a arăta că greva lor nu este împotriva elevilor au decis ca timp de o lună să nu comunice notele elevilor ci să le trimită ministerului utilizând corespondenţa oficială ...
Poate vom avea ocazia în viitor să discutăm mai pe larg despre portofolil educaţional şi bacalaureat în varianta franceză.

Comentarii

  1. @Daniel Funeriu "Profesorii de liceu făceau grevă dar pentru a arăta că greva lor nu este împotriva elevilor ""

    Au existat greve ale profesorilor si impotriva elevilor? In general motivele de nemultumire sunt legate de conditiile de munca, ce afecteaza ce-i drept profesorii dar mai ales elevii.
    Oricum 20 de ani mai tarziu profesorii( cei din universitati) au decis sa utilizeze alte metode decat NTM. Ati auzit poate de greva din primavara ce a durat cateva luni bune.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Oldies and Goldies

Homeschooling: inginerie socială, nicidecum alternativă educațională

Cum să iei două Nobeluri fără bac, scriind și articole științifice greșite? Și să mai și mergi din arest direct la balul președintelui SUA

Cum e cu latinitatea Limbii Române (text scris de tata, adică de Ionel Funeriu)

Mica mea mare răfuială cu unii „lideri de opinie”: sunteți și voi vinovați

Adevărul despre aberația auxiliarelor: despre imbecilitatea agresiv-distructivă din România